Přeprava dětí a nehody

WHO a EHK OSN v prevenci dopravních úrazů dětí v ČR


Kategorie: Přeprava dětí a nehody 
19.srpen 2005
Aktivity Světové zdravotnické organizace a Ekonomické hospodářské komise Organizace Spojených národů (OSN EHK OSN) v oblasti prevence dopravních nehod, především dopravních úrazů dětí v České republice vyústily v Národní strategii zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Národní strategie zvýšení bezpečnosti silničního provozu schválená Vládou ČR v dubnu 2004. a Dlouhodobý program zlepšování stavu zdraví obyvatelstva České republiky stanoví jako jednu ze zásadních priorit snížení počtu a následků dopravních nehod v ČR.

Je nutno zdůraznit, že Česká republika (i přes pokles v roku 2004) patří stále z hlediska dopravních úrazů ke státům s vysokým počtem následků dopravních nehod u dětí.

Jak uvádí zpráva OECD (Keeping Children Safe in Traffic) z roku 2004, dopravní úrazy ve státech OECD tvoří 41 % všech úrazů (utopení 15 %, popáleniny 7 %).

Počet usmrcených dětí ve věku 0 – 5 let je 1, 98 %, ve věku 6 – 9 je 3, 31 % a ve věku 10 – 14 je 3, 23 %. (Švédsko např.ve stejných věkových kategoriích uvádí: 0,84 %°,1,45 % a 2,45 %.

Proto také v roce 2004 věnovala WHO a EHK OSN problematice dopravních nehod dětí velkou pozornost. V návaznosti na  jejich aktivity rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví a regionální pobočka WHO v ČR pokračovat ve spolupráci v aktivitách prevence úrazovosti i další roky, tj. i pro rok 2005 formou konkrétních projektů.

Byla ustanovena Pracovní skupina pro dva projekty zaměřené na dopravní úrazy, z nichž se jeden zaměřuje na:

Monitoring prevence dopravních úrazů dětí a doporučení pro mezioborovou spolupráci na celostátní, regionální i místní úrovni s ohledem na její efektivitu,

a na: Zmapování a vyhodnocení existujících projektů a programů – rovněž s ohledem na jejich efektivitu –  opět na všech úrovních. Výsledky obou projektů budou sloužit Pracovní skupině pro prevenci dětských úrazů a Republikovému výboru prevence kriminality

V pracovních skupinách jsou zástupci WHO, MZ ČR, MV ČR, MŠTM ČR, MD ČR, SZÚ, Národní sítě zdravých měst, Centra dopravního výzkumu, v neposlední řadě také zástupci 2. LF UK – Centra úrazové prevence a 3. LF UK – Centra preventivního lékařství.

Informace veřejnosti by se měla zároveň stát součástí účinné prevence, právě tak jako současné projekty „Na kolo jen s přílbou“ a „Bezpečná cesta do školy“.

.

Ze zpráv WHO a MD ČR

Autor: zpracováno redakčně