Výživa nastávajících matek
Výživa ženy před otěhotněním (2. díl)
K nejdůležitějším složkám v potravě ženy chystající se otěhotnět vedle dostatku základních živin patří v období před otěhotněním kyselina listová, esenciální mastné kyseliny, železo, vápník a hořčík. O kyselině listové bylo již napsáno v prvním díle.
Nenasycené mastné kyseliny
Nenasycené mastné kyseliny jsou důležitou součástí každé buňky. Proto jsou pro lidské tělo nezbytné neboli esenciální. Dostatečný příjem těchto látek v období před otěhotněním zajišťuje plodu správný vývoj neurovizuálních funkcí. Tyto mastné kyseliny jsou potřeba také jako prevence předčasného porodu, těhotenské preeklampsie a nízké porodní hmotnosti. Zdůrazňován je v tomto období zejména příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Doporučená denní dávka dokosahexaenové kyseliny je 300 mg. Hlavním zdrojem jsou mořské ryby, lněné semínko a vlašské ořechy.
Železo
Velké množství žen naší populace přijímá ve své stravě nedostatečné množství železa. V České republice je 10 % žen anemických a až 38 % žen trpí latentním nedostatkem železa. Bylo zjištěno, že u těhotných žen je nedostatek železa spojen s až dvojnásobně vyšším rizikem předčasného porodu a až s trojnásobně vyšším rizikem potratu a nízké porodní váhy novorozence. V rámci prevence se ženám doporučuje v období před otěhotněním denní dávka železa 60-120 mg.