Výživa nastávajících matek
Výživa nastávajících matek (Cukry)
Cukry většinou v potravě přijímáme ve formě polysacharidů. Ty jsou následně v ústech štěpeny enzymem amylázou obsaženou ve slinách. K dalšímu štěpení dochází ve dvanáctníku pankreatickou šťávou. V tenkém střevě se z rozpadlých buněk střeva uvolňují další enzymy, které rozklad sacharidů dokončují. K resorpci dochází ve dvanáctníku a lačníku.
Při nedostatečném příjmu sacharidů klesá pozornost, snižuje se duševní a tělesný výkon. Klesne-li hladina glukózy v krvi, dochází ke zhoršení únavy. V řídkých případech může dojít až k projevům hypoglykemického šoku.
Rizika spojená s nadměrným příjmem cukrů v těhotenství:
- přílišný nárůst hmotnosti spojený s velkou zátěží kloubů a kostí
- zvýšené riziko onemocnění srdce a cév
- rozvoj diabetu 2. typu
- porod dítěte s nízkou porodní hmotností
Doporučená denní dávka sacharidů pro těhotnou ženu v II. trimestru těhotenství je 398 g. Tato dávka se během kojení zvyšuje na 413 g. V potravě by sacharidy měly pokrýt 55-60 % potřeby energie. Sacharidy by měly být přijímány hlavně ve formě polysacharidů (aspoň z 1/3 škroby). Škroby jsou obsaženy v chlebu, pečivu, bramborách, rýži a luštěninách.