Výživa nastávajících matek

Výživa nastávajících matek (Ovoce a zelenina)


Kategorie: Výživa nastávajících matek 
18.květen 2005
Pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny je příjem ovoce a zeleniny v těhotenství naprosto nezbytný. Ovoce i zeleninu je nejvhodnější konzumovat čerstvé. Při většině úprav totiž dochází k ochuzení se o vitamíny. Pro vyšší obsah cukru je lepší konzumovat kompoty, marmelády a džemy v těhotenství jen omezeně.

Vzhledem k tomu, že zelenina má velmi nízký energetický obsah, lze ji jíst téměř neomezeně. Keller et al. doporučují jíst listovou zeleninu 1-2krát denně, jinou zeleninu 1 až vícekrát denně, citrusové plody 1-2krát denně , jiné ovoce jednou nebo vícekrát denně.

Chléb, pečivo, přílohy

Z pečiva je pro ženu v těhotenství nejvhodnější konzumovat netučné celozrnné pečivo. Vhodné jsou vločky, rýže natural, pečivo z tmavé mouky. Celozrné pečivo je přínosným zdrojem vitamínů skupiny B. Obiloviny jsou rovněž významným zdrojem bílkovin. Keller et al. doporučuje konzumovat obiloviny 4-5krát denně. Naopak je třeba se vyhnout koláčům sladkému bílému pečivu, sušenkám a dortům.

Z příloh jsou pro svůj obsah polysacharidů a vitamínu C vhodné zejména brambory. Nejméně vhodnou přílohou jsou knedlíky.

Autor: MUDr. Sylva Šebková