Žloutenka

Dovolená v cizině může být zdravotní komplikací


Kategorie: Žloutenka 
13.květen 2005
Ačkoliv virová hepatitida typu A patří v České republice k onemocněním, jejichž výskyt má sestupnou tendenci, přibývá počet lidí, kteří se s virem žloutenky typu A dosud nesetkali a chybí jim tak dostatek obranných protilátek.

 

Podle  pracovníků Centra cestovní medicíny v Hradci Králové.je v současné době k nákaze žloutenkou typu A  v ČR vnímavých 95 % lidí do 20 let, ochranné látky mají jen 4 % dětí, ze skupiny dospělých ve věku 40 let je to zhruba jedna čtvrtina.

 

Žloutenka typu A se přenáší kontaminovanou vodou a jídlem. Rizikové potraviny jsou zejména saláty ze syrové zeleniny, neloupané ovoce, tepelně neupravení mořští měkkýši a korýši a také kostky ledu připravené z kontaminované vody a určené k chlazení nápojů. K nákaze může dojít i při koupání v kontaminované mořské či sladké vodě.  Prevencí je dodržování obecných základních pravidel hygieny: mýt si ruce před jídlem a po použití WC, nepít závadnou vodu a nejíst kontaminované potraviny.

Žloutenka typu B se přenáší krví a tělními tekutinami. Cestovatele ohrožuje zejména při dlouhodobém pobytu v rizikové oblasti. Nákaza hrozí zejména turistům, kteří vyjíždějí za sexuálními zážitky. Při intimních stycích s místními obyvateli je třeba dodržovat zásady bezpečného sexu. Ohroženi jsou i ti, kteří se v rizikové oblasti podrobí lékařskému ošetření, navštíví místního holiče, kosmetické ošetření, podstoupí tetováž, piercing nebo akupunkturu.

 

 Zvýšené riziko nákazy žloutenkou typu A pak Čechům, kteří nemají dostatek protilátek, hrozí zejména na cestách do zahraničí. Procento lidí, kteří si žloutenku přivezou z cest, stoupá. V roce 2000 to bylo pouze 5.% z celkového počtu nakažených osob, v loňském roce již  38 %. Proto se  každému, kdo se chystá na dovolenou do zahraničí, doporučuje očkování proti žloutence typu A a B.

 

Last Minute zájezdy cestovních kanceláří přivádějí naše turisty do zemí, které jsou z hlediska možnosti nákazy žloutenkou typu A velmi rizikové. Patří mezi ně oblíbené destinace, jako Egypt, Tunisko, Turecko a Bulharsko, ale lidé se mohou nakazit i v Itálii, Řecku, Španělsku a Chorvatsku. (Egypt je z hlediska nákazy žloutenkou typu A pokládán za rizikovou zemi, a proto odborníci doporučují očkování proti žloutenkám všem, kteří se rozhodnou tuto lokalitu navštívit.  )

 

V tomto období mají lidé možnost využít očkování proti hepatitidám typu A a B do 30. června s 30% slevou, jak jsme již informovali.Program Dar na celý život, který zaštiťuje Česká společnost podpory zdraví, nabízí očkování za zvýhodněných podmínek.

 

Více informací o žloutenkách a programu Dar na celý život najdete na www.zloutenky.cz, kde jsou i veškeré informace o zemích, které jsou z hlediska výskytu infekčních chorob na cestách rizikové.