Průjem a zácpa

Dráždivý tračník a zácpa


Kategorie: Průjem a zácpa 
13.duben 2005
Dráždivý tračník a zácpa Docent MUDr. Milan Lukáš, CSc., a MUDr. Aleš Novotný z Gastroenterologického centra IV. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze se věnovali 12. 4. 2005 v rámci pravidelných seminářů „Media pro zdraví“ ve svých přednáškách funkčním poruchám trávicího traktu – tj. funkční dyspepsií a dráždivému tračníku. Předpokládá se, že těmito potížemi trpí 10 až 15 % obyvatel západní Evropy.

Pro  tyto poruchy jsou obtíže téměř stejné jako u závažnějších postižení. Diagnózu většinou určí odborník, který také stanoví správný léčebný postup.

U dyspepsií se objevuje časté střídání zácpy a průjmů, nadýmání a bolesti břicha.

Průjmovitá forma je charakterizována křečemi v dolní polovině břicha, ale úlevou po vyprázdnění. Stolice se objevují většinou v ranních hodinách.

Je-li dráždivý tračník postižen spíše formou zácpovitou, je vyprazdňování většinou nepravidelné, stolice je tuhá, bolesti břicha jsou rovněž přítomny, včetně pocitu plnosti, plynatosti. Často bývá neúspěšné nutkání na stolici, někdy bývá ve stolici příměs hlenu.

U smíšené formy bývají všechny jmenované obtíže, stolice je nepravidelná a zácpa se střídá s průjmem.

 

Jak už bylo poznamenáno, všechny obtíže mohou být stejné i při závažných postiženích, proto je nutno, aby pacient, trvají-li potíže déle než tři měsíce, vyhledal odbornou pomoc.

Základem správné diagnózy je podrobná anamnéza. Vzhledem k tomu, že mnohé potíže vznikají ze špatné životosprávy, často i ze stresu, je u některých nemocných samotnou úspěšnou terapií již konzultace s odborníkem po podrobném vysvětlení podstaty a rozboru pacientových obtíží.

 

Úprava životosprávy,  omezení sladkých a tučných jídel, omezení konzumace alkoholických nápojů, nadměrného pití kávy a kouření cigaret je základním předpokladem. Vždy při komplexní terapii musí být přístup lékaře ke každému pacientovi individuální a pacient musí mít zpětně důvěru v lékaře. Speciální dieta, pokud není alergie na některý druh potravin, není nutná, ale v jídelníčku  musí být dostatek vlákniny v podobě  zeleniny a ovoce, místo bílého pečiva spíše pečivo celozrnné, omezení tuku, nadměrného požívání sladkých jídel. Pacient by měl dodržovat také pitný režim!

 

U 18–20 % nemocných se vyskytují psychologické poruchy, včetně depresí. U této skupiny je pak nutná navíc behaviorální terapie, která zahrnuje psychoterapii, relaxační léčbu a další metody – jako podpůrnou léčbu základních obtíží.

 

Pokud převažuje u pacienta zácpa – používají se potraviny s vysokou koncentrací nevstřebatelných polysacharidů a pektinů (lupínky, pšeničné otruby, luštěniny). Jako změkčovadla stolice se používají šetrná projímadla, která by se však nikdy neměla používat dlouhodobě ani pravidelně. Osvědčený prostředek je pití sklenky vody večer před spaním a ráno nalačno.

K farmakologické léčbě dráždivého tračníku, převládá-li průjmovitá stolice, patří podávání andidiarhoik (léky používané proti průjmům).

 

Pacient by však měl být pečlivě vyšetřen odborníkem. Ten rozhodne dle stavu o rozsahu vyšetření, které by mělo především potvrdit diagnózu a v neposlední řadě vyloučit závažné postižení, např. karcinom tlustého střeva.

Autor: zpracováno redakčně