Doporučené očkování

Dar na celý život - program ochrany proti žloutenkám


Kategorie: Doporučené očkování 
31.březen 2005
Již podruhé byla v letošním roce veřejnost informována o rizicích spojených s onemocněním infekční žloutenkou typu A nebo B a vybídnuta k aktivnímu přístupu ke svému zdraví. Česká společnost podpory zdraví informovala koncem března 2005 v Praze znovu o zdravotně preventivním programu nazvaném Dar na celý život, v němž mají lidé možnost získat v období od 1. dubna do 30. června 2005 očkování proti žloutenkám typu A a B s 30% slevou.
V rámci programu se bude v období od 1. dubna do 30. června 2005 poskytovat 30% sleva na kombinovanou vakcínu Twinrix proti infekčním žloutenkám typu A a B. K očkování jsou potřeba celkem tři dávky této očkovací látky. Vakcíny se prodávají jednotlivě na lékařský předpis a sleva se odečte z ceny každé vakcíny. Cena se tak sníží přibližně na 712 Kč (z 1020 Kč) u vakcíny určené pro děti a na 1103 Kč (z 1575 Kč) u vakcíny pro dospělé.. Výhodné je nakoupit během tohoto období všechny tři dávky najednou a uskladnit je u svého lékaře. Využitím nabídky v době od začátku dubna do konce června získává zájemce jednu dávku očkovací látky zdarma.

Co je nutno učinit?

Navštívit praktického lékaře, případně lékaře pro děti a dorost, poradit se s ním o očkování proti žloutenkám typu A a B a požádat o vystavení receptů na tři kombinované vakcíny Twinrix, předat je lékaři, který zaručí správné skladování a domluvit harmonogram očkování. S lékařem se domluvit na časovém harmonogramu očkování. (Druhá dávka vakcíny
se aplikuje za měsíc po první, třetí následuje pět měsíců od vpichu dávky druhé).

K ceně očkování je nutno připočítat cenu za vyšetření spojené s očkováním a aplikaci jednotlivých dávek, která se pohybuje okolo 100 Kč. Na očkování proti žloutenkám i letos přispívají některé zdravotní pojišťovny.

Veškeré informace o programu Dar na celý život a o infekčních žloutenkách jsou od 1. dubna k dispozici na stránkách www.zloutenky.cz , včetně informací o poradně lékařů - v pondělí až pátek 9 do 14 hodin na telefonní lince 222 001 127.

Co bychom měli vědět o žloutence typu A?

  • Onemocnění žloutenkou typu A způsobuje virus hepatitidy A (VHA).
  • VHA virus napadá játra, způsobuje jejich zánět a zvětšení

Proč je dobré být chráněn před rizikem nákazy žloutenku typu A?

  • Žloutenka typu A každým rokem napadá 10 milionů lidí. Je nejčastějším infekčním onemocněním cestovatelů, před kterým se lze chránit očkováním.
  • Průběh žloutenky typu A je mnohem závažnější u dospělých a častěji vyžaduje hospitalizaci. (29,1% > 40letých).
  • Žloutenka typu A je sama o sobě nepříjemná nemoc, může však přecházet do fulminantní formy, která je často smrtelná nebo vyžaduje transplantaci jater. V současné době není známa žádná efektivní účinná léčba.
  • Přes 60 % turistů cestujících do destinací s vysokým rizikem nákazy žloutenkou typu A není před tímto onemocněním adekvátně chráněno.

Způsob nákazy

  • Virus žloutenky typu A se může přenášet kontaminovaným jídlem, vodou, nebo v důsledku přímého lidského kontaktu. Je častý v oblastech s nízkou hygienou, ale objevuje se například i v luxusních hotelích.

Vysoká rizika zejména na cestách představují:

  • voda z kohoutku
  • kostky ledu
  • plody moře
  • saláty
  • neoloupané ovoce
  • syrová a neoloupaná zelenina
  • nedovařené maso
  • nepasterizované mléko
  • zmrzlina


Virem žloutenky typu A na světě se ročně nakazí až 10 000 000 lidí. Virus žloutenky typu B ve svém těle celosvětově nosí až 400 000 000 lidí. Ačkoliv má v posledních letech v České republice počet ročních případů nákazy VHA a VHB sestupnou tendenci, nesnižuje se nebezpečí nákazy. V případě pomnožení viru by se mohlo nakazit velké množství lidí.

Riziko přenosu viru se zvyšuje cestováním i celkovým nárůstem migrace obyvatelstva. Zejména infekční žloutenka B může mít velmi těžký průběh a může být celoživotním poškozením.

Evropská cestovní zdravotní rada (ETHAB) upozorňuje, že existuje 60-70% riziko kdy se cestovatel na cestě do rozvojových zemí setká se zdravotními komplikacemi, ačkoliv mnoha z nich by se mohl vyvarovat včasnou přípravou před cestou, například očkováním. Žloutenky si přitom lidé nepřivážejí jen z klasických rozvojových zemí, rizikové jsou i oblíbené přímořské lokality jako Egypt, Itálie, Chorvatsko, Řecko, Španělsko a další. Člověk nikdy nemůže předvídat, co ho na cestách potká.

Zatímco možnost nákazy žloutenkou typu A je spojena především s cestováním, riziko nákazy žloutenkou typu B hrozí i v běžném prostředí. Mezi rizikové aktivity patří např. tetování a piercing v místech s nízkým hygienickým standardem. Další rizikovou skupinu představují lidé, kteří nežijí ve stálém partnerském vztahu a dávají přednost nevázanému životu.

Léčba infekčních žloutenek je komplikovaná, nákladná a nepříjemná. Pro aktivní lidi, kteří se rádi věnují různým sportovním aktivitám, představuje nákaza žloutenkou typu A i B skutečný problém - musejí se vyvarovat veškeré nadměrné fyzické zátěže, sportu, dodržovat přísnou dietu, včetně zákazu alkoholu. Onemocnění žloutenkou typu B mnohonásobně zvyšuje riziko vzniku cirhózy nebo rakoviny jater.

Autor: zpracováno redakčně