Jakou stravu zvolit

Jarní únava


Kategorie: Jakou stravu zvolit 
29.březen 2005
Únavu většina lidí velice dobře zná. Nastupuje často po prodělané nemoci, po vyčerpávajícím fyzickém , ale i psychickém vypětí nebo při dlouhodobém stresu. Každý se s únavou potýká v nějaké formě během celého roku. Nejvíce však na jaře, po zimních dnech a po obdobích častých respiračních onemocnění.

Podle odborníků se dá na jarní únavu částečně připravit. Je to především skladba potravin, které konzumujeme. Jídelníček by měl v zimních dnech, ale především v těchto dnech obsahovat dostatečný přísun vitaminů a stopových prvků, tučná jídla by se měla požívat jen výjimečně. (Podíváme-li se do historie, zjistíme, že i naši předci dodržovali půst.) Dostatek pohybu je dalším činitelem, který posiluje obranyschopnost organismu a činí ho odolnějším i proti únavě. Často postačí pravidelná procházka, cyklistika nebo návštěva plaveckého bazénu. 

Jarní únavě čelí někteří odjezdem na hory nebo dovolenou v teplých oblastech. Pacienti trpící podzimními či zimními depresemi provázenými únavou se na jaro připravují tak, že podstupují  tak zvanou fototerapii. Několik aplikací speciální světelnou lampou nahradí pacientovi deficit slunečního světla. Sníží se tím riziko vzniku deprese. (Deprese se od jarní únavy odlišuje tím, že přetrvává dlouhodobě, člověk je apatický, trpí poruchou příjmu potravin, má nedostatek spánku a hlavně nechuť cokoliv dělat.)

Jarní únava však někdy přetrvává. Pokud nepostačí už některá režimová opatření, je nutné navštívit lékaře. Únava nemusí souviset pouze s ročním obdobím ale i s některou nemocí (například poruchou štítné žlázy). 

Vitaminy a stopové prvky jsou nezbytné látky pro lidský život. Zasahují do  řady biologických procesů, jako jsou například enzymové děje, imunitní reakce, podpora růstu a obnova organismu.

Zásobování vitaminy je potřebné nejen při jejich nedostatku, a ten bývá v našich zemích vzácný, ale například při zvýšené tělesné námaze, nepravidelné nebo jednostranné výživě, při různých většinou jednostranných dietách, zvýšených ztrátách (zvracení, průjmy), v těhotenství, při kojení a v období růstu organismu. Vitaminy a stopové prvky lze dodat  v tabletách, vhodnější jsou však ve své přirozené formě.

Vitaminové přípravky jsou většinou  látky bezpečné. Riziko akutní či chronické intoxikace je možné při mnohonásobně vyšších dávkách, než se běžně užívají V těhotenství je nutné sledovat příjem vitaminu A z hlediska rizika poškození plodu. Nedostatek vitaminů a stopových prvků je obtížně určitelný, protože plazmatická hladina nemusí souhlasit  s celkovým množstvím v organismu.

Autor: zpracováno redakčně