Křečové žíly

Tromboflebitida


Kategorie: Křečové žíly 
23.březen 2005
Tromboflebitida je zánět povrchových žil. Nejčastěji vzniká v žilách postižených varixy (křečové žíly).

Jaké jsou příznaky? 

Při tromboflebitidě bývá postižené místo zarudlé, na pohmat bolestivé, sleduje průběh žíly, často je pohmatově zatvrdlé. Zatvrdlina přetrvává i po odeznění zánětu. Nejčastějším místem vzniku tromboflebitid jsou dolní končetiny.

Tromboflebitida však může vzniknout i po aplikaci léku do žíly, po infuzi infuzního roztoku atd. V tomto případě však končetiny většinou neotékají.

Jak se určí diagnóza? 

Máte-li podezření na tuto nemoc, vyhledejte svého praktického lékaře. Ten s vámi nejdříve sepíše anamnézu. Nemělo by vás zarazit, že se bude mimo jiné ptát i na vaše příbuzné. Sklon k tvorbě křečových žil se dost často dědí, proto je i tato otázka na místě.

Následně vás lékař podrobně vyšetří. Diagnóza většinou nečiní žádné obtíže. Postižené místo bývá oteklé, zarudlé, na pohmat bolestivé. Vzhledem k jednoduchosti diagnózy není třeba dalších vyšetřovacích metod.

Jaká je léčba? 

Zásadní v léčbě tromboflebitidy je komprese končetiny obinadlem nebo punčochou. Pacient může chodit. Z léčiv se používají nesteroidní protizánětlivé léky, jako např. kebuzon. Jestliže pacient má teplotu a vykazuje známky celkového zánětu, je namístě podat antibiotika. Místně se aplikují navíc studené obklady.

Jednou ze závažných komplikací je hnisavá tromboflebitida, která vzniká při zánětlivých afekcích na kůži. Pacient má alterovaný stav, vysoké teploty. Tento stav se léčí širokospektrými antibiotiky.

Autor: MUDr. Sylva Šebková