Poruchy srdečního rytmu

Fibrilace síní (6. díl)


Kategorie: Poruchy srdečního rytmu 
02.březen 2005
Jaká je chirurgická léčba fibrilace síní? Pro některé pacienty s fibrilací síní je vhodná chirurgická léčba tohoto problému. Výkon se provádí v celkové anestezii na otevřeném srdci a vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci.

V průběhu procedury lékař vytvoří mnoho drobných řezů na síních srdce. Výsledkem je izolace a zastavení tvorby elektrických impulsů, které jsou příčinou vzniku fibrilace.

 

Tímto způsobem jsou elektrické impulsy vedeny normální cestou. Když dojde k zahojení těchto drobných zářezů, vznikají drobné jizvy, které blokují přenos a tvorbu elektrických impulsů způsobujících fibrilaci síní. Navíc se pro podporu srdečního rytmu pacientům implantuje permanentní kardiostimulátor.

 

Někteří pacienti mají fibrilaci síní společně nebo v důsledku jiných srdečních onemocnění (onemocnění chlopní, koronárních cév). Jestliže tyto nemoci vyžadují rovněž chirurgický zákrok, bývá kombinován s metodou popsanou výše.

 

Modifikací této metody je procedura při níž se zářezy provádí pouze na levé síni.

 

Mezi moderní chirurgické postupy patří rovněž použití alternativních zdrojů energie (radiofrekvenční, kryotermie, mikrovlny). Tímto způsobem je možné vytvořit více kontrolované rány, které blokují přenos elektrických impulsů. Výsledkem je opět normální srdeční rytmus.

Autor: MUDr. Sylva Šebková