Encefalitida

Klíšťová encefalitis ve středním a vyšším věku


Kategorie: Encefalitida 
11.únor 2005
Seminář v pražském Lékařském domě počátkem února letošního roku 2005 byl věnován problematice klíšťové encefalitidy, tentokrát v souvislosti se středním a vyšším věkem obyvatel. Nynější generace lidí starších 50 let je aktivní, plná zájmů a ekonomické síly. Na tyto změny musí reagovat společnost i zdravotnický systém.

V důsledku zlepšování zdravotní péče a sociálních podmínek  se prodlužuje v celé Evropě délka života. Průměrný věk v době bronzové byl 18 roků, ve středověku již 33 let, na počátku 20. století se uvádí věk kolem 49,5 let, v roce 1946 průměrný věk vzrůstá na 66,7 let, v roce 1985 již 74,7 let a v roce 2000 se uvádí již 75,3 let.  Dokonce v roce 2050 se očekává, že více než 60 % obyvatel bude 65letých.

Díky zvýšené aktivitě starších lidí a jejich častějšímu pobytu ve volné  přírodě roste ohrožení této populace onemocněním klíšťovou encefalitidou.

Toto onemocnění však má u staršího organismu mnohem závažnější průběh než u mladých jedinců. Vyžaduje delší hospitalizaci, často na jednotkách intenzivní péče. Procento výskytu komplikací, zvláště obrn, s věkem narůstá. Proto je třeba věnovat zvláštní péči ochraně starší populace před touto chorobou.

Účinný lék neexistuje, ale je účinná očkovací látka.

Nejspolehlivější ochranou je tedy očkování, které je všeobecně doporučováno, a dokonce bývá na očkování veřejnost upozorňována pravidelnými kampaněmi schválenými Ministerstvem zdravotnictví.

Například základní očkovací schéma dávky FSME-IMMUN (0,25 ml Junior a FSME-IMMUN 0,5 ml Adult od firmy Baxter) se skládá ze tří dávek. V chladných měsících roku se první dvě dávky aplikují s jedno- až tříměsíčním odstupem. Třetí dávka se podává přibližně po roce. První přeočkování se doporučuje po třech letech od ukončení základního schématu očkování. Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje většina zdravotních pojišťoven v rámci nadstandardních programů.(Cena jedné dávky v lékárně cca 300 Kč).

Autor: zpracováno redakčně