Hubnutí - obezita

Kouření a obezita


Kategorie: Hubnutí - obezita 
10.únor 2005
Centrum léčby závislosti na tabáku a Poradna pro snižování hmotnosti Merrilinka uvedly na besedě s novináři 8. února 2005 v Praze výsledky internetového průzkumu o názorech veřejnosti na vztah mezi kouřením a obezitou.

Internetový průzkum byl realizován v prosinci roku 2004, účastnilo se jej 

3 292 osob, respondenty byli návštěvníci serveru iDnes, novináři z českých deníků a česká politická reprezentace.

Ukazuje se, že kouření se považuje za větší zdravotní problém než obezita. Kouření však je zase naopak společensky přijatelnější než obezita, která je hodnocena spíše jako osobní selhání. Lidé, kteří se rozhodnou přestat kouřit, se často obávají zvyšování hmotnosti.

 

Těmito obavami jsou často demotivováni, jak upozornila na besedě MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra léčby závislosti na tabáku při 1. LF UK.

Největší vliv na váhový přírůstek však nemá chybějící cigareta, ale větší přísun potravin, kterým se kuřáci snaží kompenzovat chuť na cigaretu.

Přitom je znovu nutno zdůraznit, že obezitu nelze v žádném případě podceňovat, protože ze zdravotního hlediska se jedná o stejně závažný problém jako kouření (MUDr. Petr Sucharda, CSc., z III. interní kliniky

1. LF UK a VFN Praha). Lidé s nadváhou by měli raději vyhledat odbornou pomoc. Vysoké množství nabízených „zaručených“ diet denně uveřejňovaných a vyhlašovaných je pro většinu obézních málo účinnýchnebo s jo-jo efektem neúčinných.. Komplexní program snižování hmotnosti zahrnuje především režimová opatření nejen v podobě výrazných změn stravovacích zvyklostí, ale i pravidelnou pohybovou aktivitu.

Proti kouření a obezitě je podle názorů odborníků stále nutno bojovat a přesvědčovat veřejnost, že lze zvládnout závislost na nikotinu i kila navíc. Prostředků je na trhu dosti.

Nemoci kardiovaskulárního systému -  infarkty, mozkové mrtvice, cukrovka, nádorová onemocnění a další choroby vznikající v důsledku obezity a kouření si ročně vyžádají v České republice desítky tisíc lidských životů. Je nutno si také mj. připomenout, že odčerpávají ze státního rozpočtu značnou finanční částku na zdravotní péči, přitom léčení obou postižení - obezity i kouření - je možné.

Více informací na:

www.rozhodnise.cz

www.merrylinka.cz

www.dokurte.cz

Autor: zpracováno redakčně