Bolesti hlavy

Bolesti hlavy (3. díl)


Kategorie: Bolesti hlavy 
13.říjen 2004
Trápí-li Vás bolesti hlavy, první, co byste měli udělat, je navštívit svého praktického lékaře. Ten vás řádně klinicky vyšetří. Je důležité lékaři dopodrobna popsat všechny spouštěcí momenty vašich bolestí hlavy a jejich průběh.

Jak se bolesti hlavy vyšetřují a diagnostikují?

Mezi kompletní vyšetření by mělo patřit vyšetření neurologem, vyšetření očního pozadí a rentgen hlavy a krční páteře. Podrobnějším vyšetřením je vyšetření mozku počítačovou tomografií (CT) a nukleární magnetickou rezonancí (MRI). Pomůže i elektroencefalografie (EEG). Dojde-li ke zhoršení vašich bolestí hlavy nebo ke zvýšení jejich frekvence přes dosavadní léčbu, měl by vás váš praktický lékař odeslat ke specialistovi.

Jaká je léčba bolestí hlavy?

Mezi léčbu bolestí hlavy patří zvládání stresu, biofeedback, léky, rehabilitace, úprava denního režimu a jiné.


Tenzní bolesti hlavy

Jedná se o nejčastější typ bolestí hlavy u dospělých. Tyto bolesti se vyskytují epizodicky (méně než 15 dnů v měsíci), nebo dokonce téměř denně (více než 15 dní v měsíci). Intenzita tohoto typu bolestí hlavy se zvyšující se frekvencí atak stoupá. Bolesti hlavy bývají většinou v čelní, temenní a spánkové oblasti. V USA trpí tenzními bolestmi hlavy 30-80 % dospělých.

Dvakrát častěji bolí hlava ženy. Příčinou nebývají dědičné vlohy, ale napnuté svaly zad a krku. Tuto tenzi svalů může způsobit špatné držení těla, emoční a duševní stres. Hlavním příznakem je samozřejmě tupá bolest hlavy. Dalšími příznaky jsou bolest hlavy při raním vstávání, trvalá únava, iritabilita, narušená koncentrace, zvýšená citlivost na světlo a hluk, bolesti žaludku, bolesti svalů. Léčba tenzních bolestí hlavy začíná tréninkem, vhodná je relaxace, biofeedback, antidepresiva.

Autor: MUDr. Sylva Šebková