Rakovina

Rakovina plic (1. díl)


Kategorie: Rakovina 
24.září 2004
Přestože rakovina plic je nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen i mužů, je to také nejvíce preventabilní druh rakoviny.

Nejméně ve čtyřech z pěti případů je na vině kouření cigaret a tato spojitost mezi kouřením a rakovinou plic byla opakovaně potvrzena. Kromě kouření cigaret může být predisponujícím faktorem dědičnost. V průběhu 20. let mnoho lidí začalo kouřit cigarety. O dvacet let později začala stoupat frekvence výskytu rakoviny plic. Ve 40. letech začaly kouřit více i ženy a dvacet let poté vzrostl výskyt rakoviny plic i u žen. Nádory plic většinou začínají ve stěně průdušek. Bylo identifikováno více než 20 typů maligních nádorů.

Hlavním typem je malobuněčný plicní karcinom. Častějším druhem je nemalobuněčný karcinom. Ten se dělí na dlaždicobuněčný, adenokarcinom a karcinom z velkých buněk. Karcinom z dlaždicových buněk je častý u kuřáků. Neboť roste relativně pomalu, je při včasném záchytu dobře léčitelný. Naopak adenokarcinom se častěji vyskytuje u nekuřáků a u žen.

Nejagresivnějším typem nádoru je nádor z malých buněk. Roste většinou velmi rychle a typické příznaky se objevují až v pozdním stadiu. Většinou metastázuje do jater, kostí a mozku. Asi 170 000 lidí ve Spojených státech je diagnostikováno každý rok s rakovinou plic většinou mezi 40 a 70 lety. Pouze 1 % pacientů s touto diagnózou je mladších 30 let a 10 % je starších 70 let. 15 % lidí přežije více než pět let po stanovení diagnózy.

Autor: MUDr. Sylva Šebková