Poruchy srdečního rytmu

Infarkt myokardu (5. díl)


Kategorie: Poruchy srdečního rytmu 
17.srpen 2004
Jaká je prevence IM? Zlepšete svou hladinu cholesterolu. Jestliže nevíte, jakou máte hladinu cholesterolu, je nejvyšší čas si ji u svého praktického lékaře zjistit.

Měli byste znát hladinu LDL, tedy “zlého" cholesterolu (jeho vysoká hladina zvyšuje riziko onemocnění srdce), a HDL, tedy "hodného" cholesterolu ( jeho vysoká hladina chrání před onemocněním srdce), a celkového cholesterolu (jeho vysoká hladina opět zvyšuje riziko onemocnění srdce). Hladina cholesterolu může být zlepšena pomocí tělesného cvičení, zdravé diety s převahou rostlinných tuků nad živočišnými, vynecháním alkoholu. Jestliže tato opatření nefungují, váš lékař vám může předepsat léky na snížení cholesterolu.


Zhubněte!
Obezita a nadváha jsou hlavními rizikovými faktory pro nemoci srdce a diabetes. Pomůže opět cvičení a dieta. Pomoci může také lékař – dietolog. Pravidelně cvičte. Pravidelné cvičení snižuje riziko onemocnění srdce, snižuje krevní tlak a zlepšuje hladinu cholesterolu.


Snižte svůj krevní tlak.

Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktu myokardu. Dodržujte dietu a pravidelně cvičte. Pomohou také léky od vašeho lékaře. Přestaňte kouřit. Kouření cigaret nebo vystavování se cigaretovému kouři nevede pouze k rakovině plic a hrtanu, ale je i hlavním rizikovým faktorem infarktu myokardu.


Jezte správně
. Jsme tím, co jíme. Snažte se jíst méně nasycených živočišných tuků a jezte více tuků rostlinných. Dopřejte si dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.


Mějte diabetes pod kontrolou
. Spolupracujte se svým lékařem. Snažte se nestresovat se. Buďte v kontaktu se svými přáteli a rodinou. Studie prokázala, že osamělí lidé mají vyšší riziko infarktu myokardu.

Autor: MUDr. Sylva Šebková