Poruchy srdečního rytmu

Infarkt myokardu (4. díl)


Kategorie: Poruchy srdečního rytmu 
16.srpen 2004
Jaká je léčba? Infarkt myokardu je život ohrožující stav, který je nutno neodkladně léčit. Proto máte-li podezření, že vy nebo někdo ve vašem okolí má infarkt, nečekejte a zavolejte záchrannou službu.

Způsobí-li infarkt srdeční zástavu, je třeba zahájit kardiopulmonální resuscitaci (uvolnit dýchací cesty, dýchání z úst do úst, vnější masáž srdce). Tu lze doplnit po příjezdu záchranné služby i defibrilací pomocí vnějšího defibrilátoru (pomocí elektrického šoku se navodí normální srdeční rytmus). Prvním lékem, který je doporučován osobám s podezřením na IM, je aspirin. Aspirin může kritickou krevní sraženinu v některých případech rozpustit. Podle studií snižuje riziko úmrtí na IM až o 25 %. V nemocnici následují tyto léčebné postupy:


Balonková angioplastika

Po zavedení katétru, nastříknutí věnčitých tepen barvivem se zjistí, který úsek je ucpaný. Následně se zavede do postiženého úseku balonkový katétr a balonkem se tento úsek roztáhne.


Zavedení stentu

Stent je drátěná úzká trubička, která se v postiženém úseku roztáhne, a udržuje tak cévu průchodnou.


Chirurgická léčba pomocí bypassu

Jedná se o přemostění ucpaného úseku tepny. Používá se žíla z nohy či hrudi. Výběr léčby záleží na daném pacientovi a závažnosti jeho stavu. Pacienti po IM jsou obvykle hospitalizováni na koronárních jednotkách nejméně 36 hodin. Po přežití kritické fáze pacienti užívají léky s názvem beta-blokátory ke zpomalení srdeční činnosti, nitráty pro rozšíření věnčitých tepen a tzv. antikoagulancia (heparin, warfarin, aspirin) jako prevenci vzniku městků. Během hospitalizace jsou pacienti průběžně monitorováni pomocí EKG. Pacienty po infarktu myokardu je třeba stavět na nohy a pohybovat tak brzy, jak jen to je možné. Předejde se tím vzniku městků v cévách dolních končetin. Důležitý je také následný zdravý životní styl, někdy i trvalé užívání léků.

Autor: MUDr. Sylva Šebková