Kožní nemoci

Jak na atopický ekzém či solární dermatitidu?


Kategorie: Aktuality Alergie Děti Choroby Kožní nemoci 
11.březen 2004
Atopický ekzém, správněji atopická dermatitida, je u dětí a dospělých mnohem častější než v dobách minulých. Poprvé byla zaznamenána v roce 1892 a jednalo se vskutku o raritu.

Od té doby došlo k výraznému zhoršení životního prostředí a také nárůstu četnosti výskytu atopické dermatitidy. Pro evropskou populaci se udává četnost výskytu atopické dermatitidy 3 % pro dospělé, 16 % pro děti do 4 let a 12 % pro předškolní děti. V Austrálii se dokonce udává, že touto kožní chorobou trpí až 30 % dětí.

Atopická dermatitida je silně svědivé chronické nebo recidivující neinfekční zánětlivé onemocnění kůže. Ve svých projevech je velice variabilní, začíná nejčastěji v dětském nebo kojeneckém věku a je často spojena s rodinným výskytem alergické rýmy či bronchiálního astmatu. V současné době se všeobecně uznává genetický podklad tohoto onemocnění. Genetika jako taková by však nestačila, pokud by nedošlo ke spuštění atopické dermatitidy nějakým vnějším faktorem. Tím bývají alergeny domácího prostředí, srst domácích zvířat, chemizace domácnosti mnoha moderními čisticími prostředky, celkový zhoršený stav životního prostředí, určitá strava, či dokonce nadměrně úzkostlivá péče o novorozence. Přespříliš opečovávaní novorozenci totiž často mívají málo trénovaný imunitní systém. Při atopické dermatitidě ve své podstatě dochází k porušení tzv. orchestrace imunitního systému, které má za následek ony nepříjemné svědivé kožní projevy.

V každém případě si musíme říci, že atopickou dermatitidu v současné době neumíme kauzálně léčit. Umíme léčit pouze její vnější projevy (symptomy). S ohledem na variabilitu projevů atopické dermatitidy ovšem neexistuje jednotný návod její léčby. V každém případě patří do rukou odborníků, kteří na její zvládnutí mají celou řadu triků, a to od léčby sluncem, mořem či horami až po použití antihistaminik, imunosupresiv a hormonů. Důležitou roli zde hrají různé zvláčňující a promašťující krémy, které v postižené a vysušené pokožce zadržují vodu.

Často se v těchto případech můžeme setkat s neopodstatněným strachem z použití kortikoidních mastí. Pokud postupujeme podle pokynů odborníků, opravdu se není čeho bát. Jedná se o velice účinné látky, které dokáží poměrně rychle odstranit ony nepříjemné projevy atopické dermatitidy. Jak ale každý víme, kortikoidní krémy bývají v malých tubách, stačí jich poměrně málo v tenkých vrstvách a je s nimi tak trochu problém, pokud jimi potřebujeme ošetřit nějaké větší plochy. Z tohoto důvodu je velice pozitivní, že již existuje i mléko s obsahem kortikoidů. Jedná se konkrétně o Advantan mléko (výrobce Schering, AG). Pochopitelně jeho použití patří pod dohled odborných kožních či dětských lékařů, kteří také rozhodují o jeho případné preskripci. Advantanem lze velice dobře ošetřit velké plochy, dokonce i ochlupené části pokožky. Většinou jej stačí aplikovat jednou denně, navíc neobsahuje žádné konzervační látky či parfémy, které by mohly pokožku dráždit. Při jeho pravidelné aplikaci se většinou do 14 dnů projeví poměrně radikální zlepšení.

Advantan mléko navíc dosahuje velice dobrých výsledků i při léčbě například seboroické dermatitidy či solární dermatitidy (tzv. alergie na slunce). Kvůli oslabené ozonové vrstvě jsou totiž solární dermatitidy v současnosti stále aktuálnější u stále větší části populace. Pochopitelně lidem, kteří jsou takto alergičtí na slunce, se doporučuje na slunce nechodit. Pokud již ano, pak používat opalovací krémy s velmi vysokým faktorem. To také ale není úplně ideální řešení, protože solární dermatitidy jsou způsobovány nejen UV zářením (vůči kterému jsou v opalovacích krémech filtry), ale též viditelnou složkou spektra. A vůči ní nás žádný krém neochrání. Maximálně lze potom tlumit následky, a je tudíž dobré, pokud máme k dispozici i přípravek, který můžeme aplikovat prakticky na celý povrch těla, a jenž má navíc v této indikaci příjemné chladivé účinky.

Autor: Mgr. Jiří Široký