Úrazy dětí

Úrazy dětí (1. díl)


Kategorie: Úrazy dětí 
12.prosinec 2003
Úrazy se staly jednou z hlavních příčin úmrtnosti nejmladších věkových skupin obyvatelstva ve všech průmyslových zemích v Evropě i v zámoří. Data z USA uvádí celkem 11 000 usmrcených, 50 000 trvale postižených a 19 milionů zraněných dětí ročně. SRN uvádí 800 mrtvých a 3000 trvale postižených a Rakousko 130 mrtvých a 250 000 zraněných dětí v důsledku úrazů ročně.

Nedávné sledování úrazovosti české dětské populace umožňuje zhodnotit okolnosti úrazů dětí školního věku u nás. Výsledky ukázaly, že během jednoho roku utrpí v naší republice úraz okolo 17 % dětí školního věku. Vyšší úrazovost byla zjištěna u chlapců.

 

O jaké druhy poranění se většinou jedná?

Při hodnocení podle druhu úrazu je nejvyšší počet ve skupině zhmoždění, vykloubení a zlomenin (55,2 % všech úrazů). Tyto druhy poranění vznikají v souvislosti se sportovními aktivitami. Zajímavý je relativně vyšší podíl tohoto druhu úrazu u dívek při porovnání s jinými druhy zranění, jako jsou např. poranění hlavy nebo povrchu těla.

 

Dalším často se vyskytujícím následkem úrazu je poranění povrchu těla (23,8 %). Do této skupiny patří také pokousání psem nebo kočkou. Hlavní zásadou je nenechávat nikdy dítě se zvířetem o samotě.

 

Jako třetí v pořadí jsou poranění hlavy a lebky (10,7 %). Příčinou jsou nejčastěji úrazy dopravního charakteru a pády z výše. Nejzávažnější je situace u smrtelných úrazů dětských cyklistů, na nichž se podílí poranění hlavy až v 80 %. Z výsledků tříletého sledování úrazů hlavy ve Spojených státech vyplývá, že při nošení ochranné přílby pro dětské cyklisty mohlo být zachráněno 184 z 247 zemřelých a 116 000 ze 140 000 zraněných dětí, které byly postiženy úrazem hlavy.

 

Relativně často se vyskytuje poranění úst, zubů a dalších orgánů dutiny ústní (6,1 %). Nejčastější příčinou je jízda na kole, dopravní úrazy a úrazy při sportu.

 

Dalšími úrazy podle četnosti výskytu jsou popálení a opaření (2,5 %), jejichž těžší formy, zejména u malých dětí, patří mezi poranění vážná s dlouhodobými nebo trvalými následky.

 

Z úrazů smyslových orgánů (2,1 %) jsou nejvážnější poranění oka. Důvodem je nebezpečí vážných následků. Proto je nezbytné při každé rizikové činnosti dodržovat bezpečnostní předpisy a používat ochranné brýle či štít.

 

Otravy a uštknutí (0,4 %), poranění břicha (0,5 %)poranění hrudníku (0,3 %) a tonutí (0,1 %) představují u školní mládeže jen promilové hodnoty, ale přesto se často jedná o úrazy velmi vážné a život ohrožující.

Autor: MUDr. Sylva Šebková