Výživa nastávajících matek

Těhotenství bez alkoholu


Kategorie: Výživa nastávajících matek 
03.listopad 2003
Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi nebezpečný.

Podle statistik v České republice konzumuje alkohol před otěhotněním tři čtvrtiny žen. Velmi alarmující je fakt, že třetina z těchto žen pokračuje v pití alkoholu během prvních tří měsíců těhotenství a dalších 16 % i mezi 3. až 6. měsícem (Kukla a spol. 1999).

 

U dětí matek konzumujících alkohol v prvních třech měsících se může objevit tzv. fetální alkoholový syndrom, projevující se vrozenými vadami v oblasti hlavy a obličeje, nižší porodní váhou a poškozením mozku. U těchto dětí se častěji vyskytují poruchy chování a nižší intelekt. Studie publikovaná letošního roku v Kanadě ukazuje, že matky, které pijí alkohol v těhotenství, se často narodily matkám, které také alkohol v těhotenství konzumovaly. To znamená, že tyto problémy se přenášejí nejen z matky na dítě, ale i do dalších generací.

 

Jaké další škody může alkohol v těhotenství dítěti způsobit?

 

- Děti matek konzumujících alkohol během těhotenství častěji umírají na syndrom náhlé smrti novorozenců

- Abnormality v oblasti hlavy a obličeje, poruchy vývoje mozku.

- Kosterní vady, poruchy vývoje ledvin, srdeční a cévní vady

- Oční a sluchové vady včetně hluchoty

- Nízká porodní váha

- Špatné prospívání po porodu

- Špatná pohybová koordinace

- Poruchy chování

- Problémy při učení

 

Mnoho žen si své pití alkoholu omlouvá slovy: „Piji maximálně skleničku denně.“ Tyto ženy by měly vědět, že každé, i velmi malé, množství alkoholu jejich děťátku škodí. Vědci zjistili, že i malé množství alkoholu snižuje dětem inteligenci. Byla by škoda dát svému dítěti takový dárek ještě před jeho narozením.

Autor: MUDr. Sylva Šebková