Aktuality

27. červenec - Den prevence filariózy


Kategorie: Aktuality 
31.červenec 2003
Lymfatická filarióza (LF) je bolestivá a tělo znetvořující tropická nemoc. Příčinou je cizopasný červ (filárie, vlasovec), který je přenášen komáry.

Červi se množí v mízních cévách lidského lymfatického systému a ucpávají je. Zamezení odtoku lymfy vede k výrazným otokům různých částí těla, především paží, nohou, prsou a genitálií.

 

Touto nemocí trpí v současnosti více než 120 milionů lidí na světě. Odhaduje se, že jedna třetina lidí infikovaných LF žije v Indii, jedna třetina v Africe a ostatní žijí v jižní Asii, v západním Pacifiku a v částí Střední a Jižní Ameriky. Další jedna miliarda lidí žije v riziku nákazy.

 

Nejnovějším krokem v celosvětovém boji proti lymfatické filarióze, známé také jako elefantiáza, je určení 27. července „Dnem prevence filariózy“. Vyhlášení dne prevence je součástí celosvětové strategie boje proti této nemoci, vedenou „Globální aliancí pro eliminaci LF“. Členy tohoto partnerství jsou Světová zdravotnická organizace (WHO), ministerstva zdravotnictví těch zemí, kde se choroba vyskytuje, a více než čtyřicet nevládních organizací, občanských iniciativ, vzdělávacích i soukromých institucí. Program boje proti lymfatické filarióze má cíl – dosáhnout do roku 2020 vymýcení lymfatické filariózy a zbavit lidstvo této tropické choroby představující v současnosti hrozbu pro zdraví miliardy lidí.

 

Ve snaze eliminovat zákeřnou nemoc, lymfatickou filariózu, bude Ministerstvo zdravotnictví Srí Lanky rozdávat zdarma preventivní lék proti této nemoci najednou deseti milionům lidí v jeden den. Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline, zakládající člen Globální aliance, se zavázala darovat svůj lék albendazol ve formě tablet zdarma do doby, než bude tato nemoc vymýcena. Odhadem 20 let trvající závazek představuje 5–6 miliard tablet (vyjádřeno finančně jednu miliardu dolarů)!

 

Lék dokáže zabránit přenosu nemoci, jestliže je podáván v celé komunitě výskytu společně s doplňkovou léčbou jednou ročně po dobu pěti let. Na Srí Lance žije 19 milionů obyvatel, přičemž zhruba 10 milionů z nich žije v komunitě výskytu LF. V dubnu 2003 poslala společnost tamnímu ministerstvu zdravotnictví 10 milionů tablet léku, aby byl v červenci připraven na distribuci všem potřebným. S přípravou „Dne prevence filariózy“ pomáhalo téměř 50 000 zdravotnických pracovníků a dobrovolníků z celého světa.

Autor: zpracováno redakčně