Aktuality
Pro milovníky čokolády
O racionálním využití chuti čokolády bez nežádoucích účinků informovali novináře 15. července 2003 v Praze MUDr. Taťána Staňková z Centra pro poruchy metabolismu a výživy, Praha, MUDr. Bohumil Turek, CSc., ze Státního zdravotního ústavu, Praha, psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková a Ing. Ondřej Michlo, ředitel společnosti Herb-Pharma, s.r.o.
Základem čokolády je kakaový prášek, získávaný z kakaových bobů. Kakao samotné má posilující, protidepresivní a protistresové účinky. Obsahuje theobromin, který podporuje koncentrační schopnost, dále flavonoidy, působící antioxidačně.
Novinka, která byla představena, je doplněk stravy s názvem Chocohit. Jedná se o kakaové tablety s vysokým obsahem odtučnělého přírodního kakaového prášku. Tablety jsou slazené náhradními sladidly a podávají se ve složení: extrakt z Theobroma cacao L., sorbitol, laktulóza, kyselina askorbová (vitamin C), hořčík, aspartam (umělé sladidlo). Doplněk je atestován hlavním hygienikem ČR.
Výhodou tablet je maximální snížení obsahu tuků při zachování čokoládové chuti. Tablety se doporučují při chuti na sladké a při redukčních dietách. Vhodné jsou i pro diabetiky. Doporučená denní dávka je 2–6 tablet, přičemž 3 tablety dodají denní dávku vitaminu C. Obsahují fenylalanin, proto nejsou určeny pro děti do 3 let věku. Balení 30 tablet si hradí uživatel sám.