Dnešní strava

Vybrali jste si olivový olej?


Kategorie: Dnešní strava 
15.červenec 2003
Ti, kdo se chtějí stravovat zdravě, používají olivový olej. V čem to je, že olivový olej patří k nejdéle používaným rostlinným olejům v dějinách?

Již starověcí Athéňané používali a konzumovali olivový olej a olivy pro ně byly symbolem blahobytu a vitality. Olivy se tehdy pěstovaly  od Afriky až po Iberský poloostrov. Svou oblibu má olivový olej i dnes, zejména díky tomu, že je získán z plodů oliv fyzikální metodou bez použití rozpouštědel, čímž si zachovává vitaminy A, E, K, D, skvělou chuť i vůni. Za nejkvalitnější se považuje za studena lisovaný olej, tzv. Extra Virgin (česky panenský), získávaný ze dřeně prvotřídních, čerstvě dozrálých plodů. Na trhu jsou k dostání olivové oleje ze španělských, italských či řeckých oliv, které se od sebe liší zejména aromatem.

Olivovník  je nenáročná rostlina, která roste nejlépe na vápencových půdách v kopcovitém terénu. Nesnáší ale chlad, který může zahubit celý stromek, což je velká škoda, protože olivovník nese první plody teprve za pět nebo šest let po vysazení. Plody se sklízí začátkem listopadu, když jsou olivy bohaté na antioxidanty.
 
Proč bychom měli konzumovat olivový olej? Především proto, že má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, snižuje riziko srdečních chorob, chrání před vznikem žaludečních vředů, je prevencí proti infekčním chorobám a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamin E, který obsahuje v hojném množství, má příznivý vliv při chorobách krevního oběhu, chrání před nádorovým onemocněním, pomáhá při léčení ran a jizev.

Chemické substance obsažené v olivovém oleji zpomalují vznik krevních sraženin a snižují riziko srdečních infarktů a cévních mozkových příhod. Lékařské studie dokazují, že národy běžně používající olivový olej trpí méně civilizačními chorobami a dožívají se vyššího věku.

Tento olej však nesnižuje pouze celkovou hodnotu cholesterolu v krvi, ale zároveň šetří příznivý HDL cholesterol. Jiné rostlinné oleje totiž mají tendenci snižovat jak nebezpečný LDL, tak i blahodárný HDL cholesterol. Může dokonce působit proti účinkům stravy bohaté na tuky a cholesterol. Z výzkumů vyplývá, že jedna polévková lžíce olivového oleje eliminuje cholesterol dvou vajec. Také pomáhá při snižování krevního tlaku. Má mírně projímavé účinky.

Je lehce stravitelný, má výbornou chuť a vůni. Je základním prvkem středomořské kuchyně, kde se přidává nejčastěji do zeleninových salátů a těstovin. V Evropě se používá mimo jiné také na smažení. 
 
Olivový olej je různých druhů, chutí a barev. Olivový olej Extra Virgin je vyráběn z nejlepších úrod oliv. Speciálně vybrané olivy jsou okamžitě mlety a lisovány, aby zůstala zachována jejich typická chuť. Používá se především ve studené kuchyni, je vhodný do salátových dresingů a marinád. Olej Pure se hodí díky rafinované složce olivového oleje, která snáší vysoké teploty, na smažení, pečení a vaření.

Rozhodně tedy neuděláte chybu, pokud omezíte nasycené zvířecí tuky a začnete konzumovat více olivového oleje. Ochráníte tak lépe své zdraví, posílíte organismus a srdce, zpomalíte proces stárnutí a vyplavíte více škodlivého krevního tuku. A to už za to určitě stojí.
 

Autor: Hana Křenková