Křečové žíly

Křečové žíly (varixy)


Kategorie: Křečové žíly 
10.červenec 2003
Křečové žíly neboli primární varixy jsou vinuté, vakovitě se rozšiřující žíly, postihující nejčastěji dolní končetiny.

Jaké jsou příčiny vzniku křečových žil?

 

Jedná se o vrozenou méněcennost žilní stěny, a to zejména v oblasti kolagenu. Vznik křečových žil zhoršuje dlouhé stání (stálé působení hydrostatického tlaku na méněcennou žilní stěnu), těžká tělesná práce (při ní se zapínáním břišních svalů vzniklý nitrobřišní tlak propaguje do žil dolních končetin) a opakovaná těhotenství (vliv hormonů a opět zvýšený nitrobřišní tlak).

 

Jak se křečové žíly projevují?

 

Varixy se zpočátku nemusí projevovat vůbec, mohou být pouhou kosmetickou vadou (např. plaménkové varixy u starších žen), v pozdějších stadiích si pacienti často stěžují na tlak a bolestivost nohou, zvláště pak po námaze. Častým příznakem jsou noční křeče, a proto také vznikl název křečové žíly. Mohou však také vzniknout komplikace, mezi nejčastější patří tromboflebitidy.

 

Jak se křečové žíly léčí?

 

U počínajících varixů se doporučuje dlouho nestát, nesedět bez pohybu, cvičit, chodit, plavat. V počátečních stadiích lékaři nedoporučují nosit gumové punčochy či obinadla. Kompresivní punčochy jsou však nezbytné u nemocných s chronickou žilní nedostatečností a při varixech v těhotenství. Drobné varixy lze odstranit nástřiky sklerotizujících látek. Větší varixy se pak odstraňují chirurgicky. Podmínkou pro operaci je dobrá průchodnost hlubokého žilního systému. Venofarmaka jen ovlivňují subjektivní obtíže nemocného.

 

Jaká je prevence?

 

Vzhledem k tomu, že nejsme zatím schopni ovlivnit vrozenou poruchu žilní stěny, která vede ke vzniku varixů, doporučujeme osobám, jejichž rodiče mají varixy, volbu zaměstnání, při němž nemusí dlouho stát, dále doporučujeme cvičení, pohyb a omezit tloustnutí.

Autor: MUDr. Sylva Šebková