Sexuální zdraví

Češi jsou průměrní milovníci, ročně mají 99 styků


Kategorie: Sexuální zdraví 
30.červenec 2002
Češi jsou průměrní milovníci - za rok mají 99 pohlavních styků, tedy jen o tři více než celosvětový průměr.

Vyplývá to z průzkumu, který ve 27 zemích provedl mezi 18 000 lidmi ve věku od 16 do 55 let jeden z největších výrobců kondomů. Skutečnými přeborníky se 132 souložemi za rok jsou Američané, naopak nejméně se sexu věnují Japonci, kteří mají v průměru 37 styků za rok. Češi mají za život průměrně 8,9 sexuálních partnerů, celkový průměr činí 8,2.

Třináct procent Čechů udává, že měli styk pouze s jednou osobou. První pohlavní styk má průměrný člověk v 18,1 roku. Prvenství opět drží Američané, kteří se sexem začínají v 16,4 roku, těsně následováni Brazilci (16,5 roku) a Němci (16,9 roku). Češi se 17,4 roku jsou na devátém místě. Nejpozději začínají Číňané, téměř ve 22 letech. Za světovým průměrem ovšem Češi zaostávají v ochraně před pohlavními chorobami a nechtěným početím. Čtvrtina Čechů neužívá žádnou antikoncepci; v tom je ČR na úrovni Nigérie a na druhém místě za Izraelem, kde se nechrání třetina lidí, těsně následováno Ruskem s 21 procenty.

Kondom užívá jen pětina Čechů, takže čtyři z pěti se nechrání ani před pohlavně přenosnými infekcemi, což je počet vyšší než v kterékoli ze 27 testovaných zemí. Dnešní mladí lidé začínají se sexem dříve. Ti ve věku od 16 do 20 lety měli první styk v 16 letech, zatímco lidé nad 45 let ho měli v 18,9 roku. Šebeňa ocenil, že polovina lidí na světě změnila pod hrozbou nákazy AIDS sexuální chování, mezi Čechy dvě třetiny. Za nejvíce sexy slavnou osobnost považují ženy po celém světě včetně ČR americkou filmovou hvězdu Toma Cruise. Pro muže jsou nejvíce sexy zpěvačka Madonna a zpěvačka a herečka Jennifer Lopez, proti tomu Češi volí modelku Claudii Schiffer.

Autor: Jana Daňhová