Aktuality

Proti klíšťové encefalitidě by se měli očkovat zejména dospělí


Kategorie: Aktuality 
24.leden 2003
Proti klíšťové encefalitidě by se měli očkovat především dospělí lidé, zejména ve věku od 50 do 70 let.

Průběh onemocnění je u nich mnohem závažnější než u dětí. Dospělým hrozí ochrnutí rukou, problémy s pamětí, neschopnost soustředit se a psychické problémy, řekl ČTK hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Podle něj je proti klíšťové encefalitidě očkováno jen mizivé procento dospělé populace. Přitom právě dospělí se často setkávají s infikovanými klíšťaty, když psy a kočky zbavují těchto nebezpečných roztočů, chodí na houby nebo pracují na zahradě. "Očkování není hrazeno z pojištění. Lidé dají očkovat děti, ale pro sebe odmítají obětovat 400 korun na jednu dávku, ačkoli je to jen cena jednoho kartonu cigaret," řekl Polanecký.

Ačkoli některé prameny uvádějí, že očkovat lze téměř po celý rok, Polanecký i předsedkyně Odborné společnosti praktických lékařů Hana Cabrnochová zdůrazňují, že proti klíšťové encefalitidě se tak má učinit v zimních měsících. Podle Cabrnochové upozorňování na nebezpečí encefalitidy v médiích vede k tomu, že stále více rodičů přichází do ordinací pediatrů a žádá očkování. Také sami dětští lékaři rodičům očkování doporučují.

Děti lze sice proti klíšťové encefalitidě očkovat zhruba od dvou let, ale podle Cabrnochové je lépe počkat do pěti let. Podle jejích zkušeností je již očkována zhruba polovina dětí starších pěti let. Polanecký je ale přesvědčen, že je to mnohem méně.

Pediatři mají v zimě většinou potřebnou vakcínu v ordinaci. Rodiče si ji také mohou koupit v lékárně, ale potřebují k tomu recept od lékaře. Očkování zajišťují také hygienické stanice. Cabrnochová uvedla, že je lépe, když se rodiče obrátí na pediatra, který zná zdravotní stav dítěte. Loni bylo v Česku hlášeno 642 případů klíšťové encefalitidy.

Základní očkování se provádí ve třech dávkách a jednou za tři roky se provádí přeočkování. Některé pojišťovny dětem, případně mladým lidem na některou z dávek přispívají. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna podle svého mluvčího uvolnila loni na příspěvek na očkovací látku proti klíšťové encefalitidě sedm milionů korun.

Autor: Zdroj ČTK