Jak o sebe pečovat?

Saunování


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
06.listopad 2005
Sauna má obecně velmi dobrý vliv na naše zdraví. Opakované střídání horkého vzduchu a studené vody povzbuzuje krevní oběh, posiluje imunitní systém, stimuluje látkovou výměnu a vylepšuje naši kondici.

Dále zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Póry se při pocení otevírají a čistí, pleť se zkrášluje, ale pouze za předpokladu, že se nevynechává zchlazovací lázeň. Pokožka se rychleji obnovuje, je hebká na dotek a zpomaluje se proces stárnutí pleti. Masáže mezi jednotlivými potními cykly však nejsou vhodné. Sauna má podpůrný vliv při dietách. Sauna a pocení sice samy o sobě neznamenají žádný váhový úbytek - vypotíte totiž pouze vodu, kterou je nutné opět rychle doplnit. Ale právě pocení a intenzivní působení tepla napomáhají látkové výměně, což vaši dietu rozhodně podpoří.

Sauna je samozřejmě především vhodným místem pro duševní i fyzickou relaxaci. Ovšem všeho s mírou, aby se nám pobyt v sauně neproměnil v záležitost spíše nepříjemnou.

Z historie
Už naši předkové pozorovali blahodárné účinky tepla a pocení. Objevili, že rozehřáté kameny zadržují a vyzařují teplo, a zkoušeli jejich použití i v uzavřených místnostech s vývodem. V mnoha koutech světa byly nalezeny archeologické pozůstatky různých druhů lázní z doby více než 1000 let před naším letopočtem. V Evropě je pravděpodobně nejoblíbenější finská sauna, která se vyznačuje extrémně suchým vzduchem a vysokým žárem, který u stropu dosahuje takřka 100 °C, u podlahy pak okolo 40 °C. I když je pojem finská sauna asi nejznámější, není přímo finským vynálezem – Finové ji převzali z Uralu a národní tradicí se stala až posléze.

Slovo sauna znamená zemní jáma, a tak také první sauny vypadaly. Vyhloubená jáma se zaplnila kameny a kolem se pak postavila chatrč nebo stan. Klasická podoba s komínem se objevila až později. Při římské lázni se jedná o pobyt na horkém vzduchu, který je doplněn střídavě teplou a studenou koupelí. Turecká lázeň je založena na pobytu na vlhkém vzduchu, který dosahuje až 50 °C. Při ruské lázni vzniká litím vody na horké kameny pára. Vlhký vzduch má teplotu přibližně 45 °C.

Sauna, nebo pára?
Tato dvě zařízení si lidé stále ještě někdy pletou. V sauně má být pouze dvanáctiprocentní vlhkost vzduchu, aby se tělo více potilo, a tím ochlazovalo. Snese tudíž mnohem vyšší teplotu. V parní lázni může vlhkost vzduchu dosahovat až 95 procent, organismu hrozí přehřátí dříve. Na pokožce se totiž vytvoří tenký vodní povlak, který zabraňuje odpařovaní tělních tekutin. Proto jsou teploty v páře nižší.

Autor: Gabriela Maděričová