Žloutenka

Nový lék proti hepatitidě B


Kategorie: Choroby Žloutenka 
04.listopad 2002
Hepatitidou typu B trpí 300 milionů lidí a každý rok jich na následky této choroby zhruba milion umírá. Nový lék je již registrován v USA a na přelomu roku se očekává jeho schválení v zemích EU.

Tento lék má obchodní název Hepsera. Při léčbě se denně používá jen jedna tabletka s obsahem 10 mg léčiva (5 mg účinné látky). Účinnou látkou je adefovir, jehož hlavním objevitelem je český vědec Antonín Holý. Lék se vyznačuje dobrou snášenlivostí s minimálním výskytem nežádoucích účinků a možností dlouhodobého podávání.

Jedná se již o třetí léčebný přípravek pocházející z originální skupiny protivirových léčiv. (První Vistide je určen k léčbě cytomegalovirové retinitidy u pacientů s AIDS, druhý přípravek je Viread , který byl veřejnosti představen před necelým rokem. Po schválení FDA na doporučení komise expertů a na žádost farmaceutické firmy Gilead Sciences z Kalifornie je určen k léčbě pacientů s AIDS.)

Látka s generickým názvem adefovir byla objevena již v roce 1986 v laboratoři doc. RNDr. Holého, DrSc., v rámci systematického výzkumu nukleotidových antimetabolitů. Jedná se o společný program vycházející ze spolupráce s virologickým ústavem Katolické univerzity v Leuvenu vedeným prof. E. De Clercquem. Spolupráce trvá již šestnáct let. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (UOCHB) v Praze a Rega Institute Katolické univerzity v Leuvenu v Belgii jsou společnými vlastníky klíčových patentů. Obě vědecké skupiny spolupracují s americkou farmaceutickou firmou Gilead Sciences, která je držitelem licence na tyto patenty a provádí vývoj léků z účinných látek.

Doc. RNDr. Antonín Holý, DrSc., je autorem více než 500 vědeckých prací, má čelné postavení v citovanosti českých vědců, získal četná ocenění a vyznamenání (čestný doktorát Univerzity Palackého v Olomouci, Hanušovu Medaili ČSCh, prestižní cenu Gertrudy B. Elion udělenou Mezinárodní společností protivirového výzkumu, je nositelem Descartovy ceny udělované Evropskou unií a další.) Byl dekorován prezidentem republiky 28. října 2002 Státním vyznamenáním za vědeckou práci.

Autor: zpracováno redakčně