Očkování

Očkování v tabletách


Kategorie: Aktuality Očkování 
30.říjen 2002
Imunitní systém lidského těla je složitý mechanismus, který spolu s endokrinním a nervovým systémem udržuje vnitřní rovnováhu organismu, rozpoznává vnější škodliviny a chrání organismus proti infekcím.

Hlavní bránou vstupu pro většinu infekčních zárodků jsou sliznice. Výzkumné práce posledních let prokázaly, že obranné mechanismy sliznic jsou dokonce relativně nezávislé na činnosti dalších složek imunitního systému.

Ukazuje se, že imunitní systém můžeme dělit na dva relativně nezávislé celky – na imunitní systém slizniční (MALT, z anglického mucosa associated lymphatic tissue – slizniční lymfatická tkáň) a na imunitní systém systémový. Do něj patří například sliznice střevního traktu, průdušek nebo nosohltanové oblasti. Nemá-li imunitní systém dostatečnou možnost setkat se s infekčními agens a vytvořit si protilátky. Je-li ohrožen vyšší mírou infekce (větší výskyt katarů horních cest dýchacích v kolektivech nebo ve společnosti), je možno požít bakteriální lyzáty, jako určitou formu aktivace a posílení obranných mechanismů (lyzáty jsou částečky bakterií, nejčastěji původců infekcí dýchacích cest, které ale chorobu už nemohou vyvolat). V současné době se jedná například o preparáty Imudon či Imunostim.

Reakce organismu po požití tablety připomíná reakci po očkování, proto se bakteriální lyzáty také označují jako vakcinoidy - znamená vakcínám podobný a dá se tedy mluvit o jakémsi „očkování v tabletách“. Jsou vhodné pro osoby trpícími opakovanými infekcemi dýchacích cest, rýmou, záněty dutin a horních cest dýchacích, dále trpícími záněty průdušek nebo záněty středouší. Jsou určeny i těm, kteří se chtějí preventivně chránit v období zvýšeného výskytu infekcí. Pro svoji formu aplikace se doporučuje i při dalších zánětech v dutině ústní (záněty dásní, jazyka, sliznice ústní dutiny, včetně aftů a otlaků od zubních protéz).

Autor: zpracováno redakčně