Jak o sebe pečovat?

Problémy s nohama


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
21.říjen 2005
Obvykle nás trápí zarostlý nehet, který nejprve začne pobolívat jak při chůzi, tak v klidu.

Je možné, že zčervená kůže na okraji nehtu, popř. se objeví kapičky hnisu – postranní partie nehtů totiž zarůstají do měkkých tkání nehtového valu a tak vyvolávají zánět. Většinou je třeba nehet odborně ošetřit již v počátečním stadiu. Prevencí je nošení obuvi správného tvaru a šířky a správná úprava nehtů, tzn. nestříhat nehet příliš dokulata. Častým problémem bývá kuří oko - bolestivý výrůstek, který vzniká postupně, většinou v místě pod tuhou kostí, která je vystavená dlouhodobému tlaku. Zpočátku se tedy vytvoří pouze otlak, který když se neodstraní, může být počátkem vzniku kuřího oka. Odborné ošetření spočívá v odloupnutí horní vrstvy zrohovatělé kůže a odstranění kuřího oka i s kořínkem – ranka proto většinou krvácí.

Až 40 % lidí v ČR trpí plísňovým onemocněním nehtů. Plísňové a kvasinkové onemocnění nehtů není jen záležitostí ošklivou na pohled, ale často bývá dalším zdrojem infekce pod kůží a také způsobují značně bolestivé stavy. Pokud se nehty barevně, tvarově nebo kvalitativně mění, je zde veliká pravděpodobnost plísně. Většina příznaků začíná na volném konci nehtu, méně často je nalezneme v oblasti lunuly nebo po okrajích nehtu. Nehet začne tloustnout, ztrácí pevnost a pružnost a drolí se. Pod nehtem jsou pak rohovinové oblasti. Příčinou jsou plísně a kvasinky, kterým je nehtový keratin potravou. Přežívají v kožních šupinách i odstřihnutém nehtu několik týdnů i měsíců. Kdekoli se pak odloupnou mohou se přenést na ostatní – což se děje např. v bazénech, veřejných sprchách, nebo když si na návštěvě půjčíte pantofle.

Jakmile zjistíte na nehtu podezřelé změny, zajděte za kožním lékařem. Lékař musí odebrat část nehtu a podrobit ji vyšetření. Potom navrhne dle rozsahu a typu nemoci místní léčení (krém) nebo léčbu tabletami. Někdy je nevyhnutelné zbroušení nemocného nehtu nebo jeho chirurgické sejmutí. Preventivně je možné ošetřovat obuv dezinfekčním sprejem.

Autor: Gabriela Maděričová