Encefalitida

Výskyt klíšťové encefalitidy


Kategorie: Encefalitida 
11.říjen 2002
V České republice je klíšťová encefalitida nejčastěji hlášenou infekcí postihující nervový systém. Počet hlášených onemocnění se ročně pohybuje ve stovkách, obvykle mezi 500-700 případy.

Toto závažné onemocnění se nevyskytuje jen na území České republiky, ale zasahuje i okolní státy ve střední Evropě, část skandinávských a pobaltských zemí. Klíšťová encefalitida je nákaza s přírodní ohniskovostí. Vyskytuje se zejména lesích a v oblastech podél vodních toků a vodních ploch. Nejvyšší nemocnost je v ohniscích Jihočeského regionu, zejména v okrese České Budějovice a Český Krumlov. Dalšími postiženými oblastmi jsou lokality severočeského Polabí a oblast Prahy. Nejčastěji dochází k nákaze při pobytu v přírodě, tj. při procházkách, sběru lesních plodů, zahradničení, sportování...

V absolutních počtech v roce 2001 onemocnělo v celé České republice 633 osob. Podle počtu hlášených případů v tomto roce se zdá, že nemocnost v letošním roce opět stoupne. Nejvyšší nemocnost je u dospělých osob ve věkové skupině 55-64 let. Vysoká nemocnost je i v dalších věkových skupinách dospělých osob, kde bývá zaznamenáván i těžší průběh onemocnění. Jedinou účinnou ochranou proti tomuto onemocnění je očkování . Ke snížení nemocnosti je nutno dosáhnout alespoň 80 % proočkovanosti.

 V sousedním Rakousku teprve při vysoké proočkovanosti obyvatel došlo k poklesu nemocnosti. V Rakousku bylo očkování zahájeno v 80. letech a během 20 let došlo k poklesu počtu onemocnění z 600 případů na 40 - 60 případů v posledních letech ročně. V České republice se očkuje od 90. let. Během více než desetiletého období nemocnost dosud neklesla a proočkovanost je stále nízká.

Nejvhodnější doba pro očkování jsou chladné měsíce roku. Firma Baxter nabízí očkovací látku, která je určena k aktivní imunizaci proti virové klíšťové encefalitidě pro děti i dospělé. Základní klasické i rychlé očkovací schéma se skládá ze tří dávek.

Základní očkovací schéma:
1. dávka: co nejdříve (platí pro chladné i teplé období roku)
2. dávka: 1-3 měsíce po 1. dávce (v chladném období roku), 14 dní po 1. dávce (v teplém období roku)
3. dávka: 9-12 měsíců po 2. dávce (v chladném i teplém období roku).

Každé 3 roky je doporučeno obnovit účinnost očkování jednou dávkou. Očkování, které je jedinou účinnou ochranou proti onemocnění klíšťovou encefalitidou, není dosud dostatečně přijímané, a proto je nutné prevenci očkováním více zdůrazňovat. Úhrada očkovací látky ze strany zdravotních pojišťoven Zdravotní pojišťovny poskytují příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě v rámci nadstandardních programů. O způsobu úhrady se musí pojištěnci informovat u své zdravotní pojišťovny.

Autor: zpracováno redakčně