Péče o vlasy

Co s poškozenými vlasy


Kategorie: Péče o vlasy 
27.srpen 2004
V případech, kdy jsou vlasy vyčerpané po dlouhé zimě nebo trpí pod paprsky ostrého slunce, se pro ozdravení vlasů doporučuje několik následujících kroků.

Důležité je zvýšit příjem vitaminů a stopových prvků. Stav vlasů ovlivňuje řada vnitřních faktorů, a někdy proto nepomůže ani sebedokonalejší vnější péče. Pro začátek se tedy doporučuje zvýšit přísun vitaminů a stopových prvků a zlepšit péči o vlasovou pokožku.

 Všechny speciální přípravky a kúry jsou kosmetické, nikoliv léčebné, takže pomáhají jen v počátečních fázích poškození. Jednou za čas je vhodné absolvovat kvalitní regenerační kúru u kadeřníka. K intenzivní regeneraci jsou určeny vitaminové či hydratační vlasové kúry.

Tyto koncentrované roztoky v ampulkách působí nejen na povrchu vlasů a pokožky, ale účinné látky pronikají i do podkoží. Stimulují, uvolňují a očišťují pokožku, zpevňují vnitřní strukturu vlasů a chrání jejich povrch. Vlasy se díky této péči vyživí a zlepší se jejich růst.

Vyzkoušet je možné i domácí vlasovou masku. Důležité je vybírat si dobrou vlasovou kosmetiku. Šampon a kondicionér je nutné volit podle typu vlasů. V případě problematické pokožky je lepší místo kondicionéru použít vlasové tonikum. Jemné vlasy vyžadují kondicionér lehký, pevné a houževnaté vlasy naopak kondicionér silnější, ovšem se zvláčňujícími účinky, aby neztěžkly.

Nemocné vlasy vyžadují léčebnou kosmetiku. Je nutné vyloučit nebo odložit nešetrné úpravy vlasů. Pokud jsou vlasy či vlasová pokožka nemocné, je lepší na čas vyloučit trvalou ondulaci i barvení vlasů. Totéž platí pro letní období, kdy jsou vlasy vystaveny intenzivnímu UV záření, protože barvené či ondulované vlasy jsou na slunce citlivější. Účinnou pomocí bývá mírné zastřižení. Odstraní roztřepené konečky či oslabené konce jemných vlasů. Existují sice prostředky, které dokáží poškozený vlas ošetřit tak, aby vypadal dobře, jedná se však o pomoc dočasnou. Poškozená část musí odrůst a pro celkovou regeneraci je lepší ji odstranit.

Autor: Gabriela Maděričová