Péče o vlasy

Vliv slunečního záření na vlasy


Kategorie: Péče o vlasy 
21.srpen 2005
Slunečné počasí prospívá nejen vlasům, ale také řadě kožních onemocnění, které mají tendenci se v létě zlepšovat.

Přiměřená dávka slunečního záření působí na pokožku dezinfekčně a zároveň je do určité míry tlumena zánětlivá reakce kůže. Slunce má příznivý vliv i na psychickou svěžest.

Léto je období dovolených, proto se v tomto období většinou snižuje stres z pracovního zatížení. Stres a deprese mají výrazně negativní vliv na řadu onemocnění postihujících vlasy a vlasovou pokožku. V létě se všem většinou automaticky mění jídelníček tím, že se konzumuje zvýšené množství vitaminů, minerálů a stopových prvků, příznivě ovlivňujících kvalitu vlasů. Příznivé vlivy slunečního záření v letním období platí pouze v případě přiměřeného vystavování se UV paprskům. Dlouhodobé a časté působení přirozeného slunečního UV záření má řadu nežádoucích účinků na kůži. Totéž platí pro umělé záření v soláriu.

UV záření významně ovlivňuje strukturu vlasového stvolu. Dokáže totiž zničit kutikulu (vnější vrstvu obklopující vlas), která je odpovědná za odolnost vůči vnějším mechanickým vlivům, a UV paprsky tak mohou vniknout až do kůry vlasu. Zde dochází k rozpojení proteinových vazeb a destrukci pigmentu melaninu, což se projevuje sníženou elasticitou vlasu, vyblednutím a ztrátou lesku. Silné větry zase vlasy zamotávají a způsobují jejich lámání. Všechny typy vlasů přitom reagují na UV paprsky identicky. Výjimkou jsou pouze vlasy "již poškozené" trvalou ondulací, vlasy odbarvené či nabarvené, které jsou na UV záření výrazně citlivější a vlivem slunečního záření dochází rychleji k jejich poškození.

Autor: Gabriela Maděričová