Péče o pleť

Kůže a její funkce


Kategorie: Péče o pleť 
12.srpen 2005
Pleť je jakýmsi zrcadlem své majitelky. Na první pohled je možné totiž poznat, zda o sebe dotyčná pečuje, je-li upravená a čistá, ale také jestli je zdravá a odpočatá. Příroda samozřejmě nadělila každému pleť jinak kvalitní, ale my můžeme její kvalitu správnou péčí ovlivnit.

Kůže a její funkce
Kůže je největší orgán lidského těla a pokrývá celý jeho povrch. Přirozeně chrání organismus před mechanickými, tepelnými, chemickými a dalšími vlivy. Ke kůži patří také vlasy, ochlupení, nehty a mazové a potní žlázy. Sama kůže se skládá ze tří hlavních částí, a to pokožky, škáry a podkoží. Pokožku tvoří několik vrstev buněk, přičemž ty na povrchu jsou zrohovatělé, tedy odumřelé, ale mají svůj význam, neboť vytvářejí ochrannou vrstvu pokožky. Je tedy přirozené, že se kůže neustále olupuje, a tím obměňuje.

V nejspodnější vrstvě pokožky jsou mimo jiné také buňky obsahující kožní barvivo melanin. Melanin je jedním z faktorů, který ovlivňuje zabarvení kůže, neboť se nachází rovnoměrně po celé kůži. Na opálené ploše kůže se vytváří větší množství melaninu, při zvýšené koncentraci na jednom místě vznikají mateřská znaménka, pihy apod. Pod pokožkou je škára obsahující vazivová a nervová vlákna, cévy, mazové a potní žlázy, ale také základy vlasů, ochlupení a nehtů. Potní žlázy ústí na povrchu pokožky a pot, který vylučují, kůži zvlhčuje, zvláčňuje a ochlazuje. Všude po těle kromě dlaní a chodidel jsou mazové žlázy, které vytvářejí kožní maz. Nejvíce jich je ve středu obličeje, na hrudníku a na zádech. Pokožka si vylučováním potu a mazu na povrchu vytváří kyselý kožní film jako dokonalou ochranu proti nepříznivým vlivům počasí či chemikálií, ale také proti vnikání plísní a bakterií. Poslední vrstvou je podkoží, které obsahuje vrstvu tuku, pod níž je vazivo spojující kůži s orgány uloženými hlouběji. Podkožní tuk tvoří souvislou vrstvu pod kůží téměř celého těla. Slouží jako zásobárna energie pro případné hladovění a také jako tepelná izolace. Podkožní tuk je také důležitý pro vzhled člověka a dotváří charakteristické rysy mužské a ženské postavy.

Jak jsme již uvedli, ke kůži patří také nehty a vlasy. Nehty jsou rohové ploténky vyrůstající z nehtového lůžka a pokrývající poslední článek prstů. Péče o ně je také velmi důležitá pro příjemný vzhled. Pod označení vlasy patří nejenom vlasatá "pokrývka hlavy", ale i řasy, obočí, chloupky v nosním vchodu a ve zvukovodu, vousy a ochlupení v podpaží a ve stydké krajině. Povrch celého těla je porostlý jemnými krátkými chloupky, kromě dlaní, chodidel, rtů, okolí nehtů a některých částí povrchu pohlavních orgánů.

Autor: Gabriela Maděričová