Kondom neboli prezervativ

Obejdem se bez kondomů?


Kategorie: Kondom neboli prezervativ 
06.červen 2002
O tom, že v současném světě není provozován pohlavní styk pouze za účelem rozmnožování, není pochyb. Při této rekreační činnosti však může dojít k nechtěnému otěhotnění či přenosu pohlavních chorob. V současné době nás asi nejvíce zajímá možnost nákazou virem HIV.

Zabránit nechtěnému těhotenství lze celou řadou antikoncepčních metod. Jednou z nejstarších je použití kondomu. Tato metoda je zároveň účinnou zábranou přenosu HIV virů. Při pohlavním styku s kondomem však nedochází k přímému kontaktu sliznic, a proto prožitek při tomto styku bývá občas přirovnáván k požitku z „cucání bonbonu v obalu“ či „lízání zavařeniny přes sklo“. To je jeden z důvodů, proč výzkumné týmy pátrají po jiných možnostech.

 

Jednou z takových možností je použití tzv. mikrobicidů. To jsou chemické látky, které zabíjejí či blokují HIV viry a další sexuálně přenosné patogeny. V definici mikrobicidů se dále uvádí, že jsou používány ženou před pohlavním stykem. Není celkem jasné, proč jsou takto charakterizovány, když se s jejich využitím počítá i u mužů. Zde by měly být aplikovány jako ochrana před sexuálně přenosnými patogeny nejen při běžném (vaginálním) pohlavním styku, ale též při styku análním. A to jak se ženou, tak i s mužem. Dokonce by měly umožnit i otěhotnění HIV pozitivní ženě tak, aby zároveň nenakazila svého partnera. Předpokládá se totiž vyvinutí dvou typů této ochrany: jednak samotné mikrobicidní, která bude bránit přenosu patogenů a zároveň neohrozí životaschopnost spermií, a potom ve směsi se spermicidními látkami, jež bude zároveň účinnou antikoncepcí.

 

Závěrem si řekněme, že ještě dlouhou dobu bude bezpečnější metodika „cucání bonbonu v obalu“, neboť se počítá s tím, že první generaci mikrobicidů bude možné uvést na trh až v roce 2007. Tyto mikrobicidy budou mít ale pouze 50-60% účinnost při ochraně proti HIV. I to však bude značný přínos; a to zejména pro země třetího světa. Podle matematického modelu Rockefellerovy nadace by i při této účinnosti mikrobicidů a při jejich použití jen v polovině případů sexuálních styků, které jsou dnes prováděny bez kondomu, došlo k odvrácení více než 800 tisíc nových případů HIV pozitivity ročně. K mikrobicidům s účinností 85-97% se dospěje nejspíš až okolo roku 2017.

Autor: Mgr. Jiří Široký