Léčivé bylinky v těhotenství

Léčivé rostliny v těhotenství


Kategorie: Léčivé bylinky v těhotenství 
03.květen 2002
Těhotenství je neopakovatelné a svébytné období v životě ženy. Pokud chce nastávající maminka používat léčivé byliny, měla by s nimi zacházet jako s léky a být si vždy jista, že jejich používání není kontraindikováno těhotenstvím.

Obecně lze říci, že těhotná žena by se měla vyvarovat užívání rostlin, které mohou mít přímý vliv na svalovinu dělohy, které způsobují překrvení orgánů malé pánve. Dále by neměla používat silná laxativa, která mohou vyvolat předčasné porodní stahy. V těhotenství se nedoporučuje užívat např. medvědici, aloe, jalovec, vachtu, routu, pelyněk či rozmarýn. Od 26. týdne by se neměla používat - a to ani ve formě čajů, ani jako masážní oleje či v aromaterapii - bazalka, zázvor, hřebíček, Aloysia triphylla, skořice, kafr, túje, japonská máta. S kořením bychom měli být v těhotenství také opatrní. Šetřit bychom měli především zázvorem, kardamomem, hřebíčkem, dobromyslí a skořicí. Naopak přiměřené užívání některých rostlin ve vhodném období se může stát součástí přirozené přípravy na porod.

Od 34. týdne těhotenství do porodu se doporučuje pravidelně pít čaj z listů maliníku (Rubi idaei folium). Experimenty prokázaly tonizující vliv listů maliníku na hladké svalstvo střev a dělohy. Tento účinek potvrzují i dlouhodobé zkušenosti porodních asistentek v Německu (viz I. Stadelmann: Zdravé těhotenství, přirozený porod. One Woman Press, 2001). V rámci přirozené přípravy na porod se nastávající maminkám doporučuje vypít denně tři šálky záparu.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná