Bylinky

Lophophora williamsii


Kategorie: Rostlinné omamné drogy 
15.březen 2002
Rostlina je rozšířena v obrovském areálu středního a severního Mexika, ve státech San Luis Potosí, Nový Leon, Zacatecas, Durango, Coahuila, Tamaulipas, Chihuahua a v příhraničních oblastech amerického Texasu.

Její populace je variabilní a existuje více jmen, o nichž lze jen obtížně rozhodnout, zda označují odlišné taxony, anebo jen plastické jedince. Tyto kaktusy vyhledávají převážně rovinatý terén se sprašemi, rostou však i na mírných kamenitých svazích, zřídka je možno vídat je i přímo ve skalách, v puklinách a škvírách. Vyskytují se v rozmanitých klimatických podmínkách, některé formy snášejí dokonce poklesy teplot i pod bod mrazu, netrvají-li delší dobu.

Tělo je, podle hydratury a lokality výskytu, šedé až nafialovělé, členěno 5 až 13 rýhami podle velikosti a stáří rostliny. Velikost dospělých rostlin se pohybuje mezi 3 až 12 cm, v trsech mohou dorůstat do větší šířky. Na většině lokalit rostou jednotlivě, existují však místa, kde se vyskytují v trsech a samostatně rostoucí jsou vzácností.


Cactus Banner

Kořen je řepovitý, nejčastěji tvoří většinu hmoty rostliny. Květy jsou u tohoto druhu světle růžové s výrazným tmavším proužkem v každém plátku okvětí. Tyčinky jsou bílé, prašníky žluté až oranžové, blizna růžová až bílá. Jsou většinou samosprašné. Plody jsou nejčastěji zbarveny růžově, někdy tmavorůžově.

Hlavní složkou je mezkalin. Rostlina obsahuje asi 60 různých alkaloidů, ale většina z nich je zastoupena v nepatrném množství.

Autor: Vojtěch Myšák