Bylinky k léčbě diabetu

Jakon


Kategorie: Bylinky k léčbě diabetu 
08.březen 2002
Jakon roste planě především na východních svazích And, a to v nadmořské výšce do 3 300 metrů, od Kolumbie až po severozápadní Argentinu.

Původ a rozšíření
Jakon roste planě především na východních svazích And, a to v nadmořské výšce do 3 300 metrů, od Kolumbie až po severozápadní Argentinu. Jde o tradiční plodinu Inků, která se v Peru, Bolívii a Argentině nazývá „yacón“; v Ekvádoru se používá výraz „jicama“, což je však mezinárodní výraz pro zcela jinou rostlinu. Hojně se pěstuje v domácích zahradách v severní Argentině a pravidelně se s ním setkáváme i na trzích ekvádorského Latacunga. Na druhé straně se však v některých oblastech vyskytuje jen zřídka a mimo andskou oblast je jakon téměř neznámou plodinou. Při kolonizaci Ameriky se nedostal do Starého světa a pro Evropu byl objeven až v průběhu 30. let dvacátého století. V té době do severní Itálie přivezl několik hlíz italský agronom Mario Calvino, který pracoval v Dominikánské republice. Z jeho pokusů se jakon rozšířil do dalších oblastí jižní Evropy, ale i do Německa. Druhá světová válka tento nadějný proces násilně přerušila. Po jejím skončení se jakon začal šířit v USA, Japonsku, a především na Novém Zélandu, omezeně se znovu objevil i ve SRN. K nám byly oddenkové hlízy poprvé dovezeny z Nového Zélandu koncem roku 1993 do Institutu tropického a subtropického zemědělství ČZU v Praze k výzkumným účelům, které přinesly kladné výsledky.

Botanický popis
Jakon (Polymnia sonchifolia) patří do čeledi hvězdnicovitých, Asteraceae. Vytrvalá bylina, v našich klimatických podmínkách jednoletá, dosahuje výšky až 2 metry, je celá chlupatá, světle nebo tmavě zelená, často nafialovělá. Lodyhy jsou čtyřhranné a hojně olistěné vstřícnými listy sytě zelené barvy. Výjimečně se objevují na vrcholu lodyh drobné žluté až oranžové květy. Plod je nažka, avšak v našich klimatických podmínkách se prakticky netvoří. Jakon má dva druhy hlíz, a to oddenkové, nápadně připomínající hlízy topinambur, které slouží k dalšímu množení, a hlízy kořenové. Ty vyrůstají po 5–20 ve svazku a mají nepravidelně vřetenovitý až kulovitý tvar. Dosahují v průměru hmotnosti 0,2–0,5 kg, ale také až 2 kg. Mají slabou šedohnědou až fialovou pokožku, která na vzduchu velmi rychle tmavne. Dužnina je křehká, chruplavá, šťavnatá a nasládlá, barvy bílé, krémově žluté, někdy až nafialovělé. Velmi snadno vysychá. Obsahové látky Hlízy jakonu obsahují v průměru 90 % vody, v sušině potom 6 % bílkovin, 1,3 % tuku, 85,1 % sacharidů, 3,9 % vlákniny a 3,6 % popelovin. Z minerálních látek je to především draslík, vápník, fosfor a hořčík.

Způsoby užití
Hlízy jakonu se obvykle pojídají syrové jako zelenina, nařezané se přidávají do zeleninových salátů, kterým dodávají charakteristickou chuť a konzistenci. Lze je však i tepelně zpracovat vařením nebo pečením. V Andách se často strouhají a přes kousek látky se vymačkává sladký, osvěžující nápoj, který se zahušťuje do tmavě hnědého sirupu nebo kostek zvaných chaucaca. Kořenové hlízy jsou vhodné k výrobě fruktózy, neboť oproti topinamburům jsou snadno zpracovatelné a využitelnost kořenů čekanky jako sladidla je omezena jejich výraznou chutí a vůní. Lodyha s mladými listy se upravuje vařením jako zelenina. Nadzemní hmota však přichází v úvahu i jako krmná plodina, neboť tvoří bohatou biomasu (kolem 35 tun z hektaru). Obsahuje 11–17 % bílkovin, 2–7 % tuku a 38–41 % sacharidů v sušině.

Možnosti pěstování
V našich klimatických podmínkách je jakon především plodinou drobných pěstitelů. K jeho množení je vhodné použít oddenkových hlíz, které necháme přezimovat podobně jako jiřiny. Výsadba se provádí v první polovině května a hlízy se sklízejí po prvních podzimních mrazících. Snadno však podléhají zkáze, takže vyžadují rychlé zpracování.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.