Paraziti

Svrab - zákožka svrabová


Kategorie: Paraziti 
07.únor 2002
Mezi nejrozšířenější parazitární choroby patří svrab. Od nákazy do objevení prvních příznaků uplynou obvykle 1 až 3 týdny.

Nemocní pociťují večer prudké svědění a po těle se objevují drobné pupeny. Onemocnění způsobuje jen samička zákožky svrabové. Zarývá se do kůže a tam si ryje až několik milimetrů dlouhé chodbičky, do kterých klade vajíčka. Chodbičky vypadají jako klikatý, čárkovitý, špinavě šedý nebo světle červený proužek. Samečkové lezou především po povrchu kůže.

Zákožka si vyhledává zejména místa, kde je jemná kůže. Taková místa jsou mezi prsty rukou, na zápěstí, u žen bradavky a u mužů předkožka penisu. Dále potom kůže břicha (zvláště v okolí pupku) a hýždí. V některých případech jsou postiženy i celé horní a dolní končetiny, prsa a záda. Většinou však nebývá zasažena kůže krku a obličeje.

 U lidí, kteří se pravidelně myjí, bývá choroba poměrně obtížně diagnostikovatelná - zejména pokud si pravidelně myjí ruce – potom nelze žádné příznaky najít ani mezi prsty a na zápěstí. Proto je důležité věnovat pozornost prudkému svědění na těle, které sice může přes den chybět, ale pravidelně se objevuje večer. Také se zvyšuje při jakémkoliv zahřátí nebo zpocení. Svědění je způsobeno tím, že samice zákožky při svém prodírání kůží dráždí senzitivní nervy, samci potom dráždí kůži lezením po povrchu. Nejčilejší jsou tito parazité večer a v noci, proto je také touto dobou svědění nejintenzivnější. Je natolik intenzivní, že se žádný nemocný neubrání škrábání. Tím se do kůže zanáší stafylokoková infekce, která může původní obraz choroby zcela maskovat.

Při delším trvání se pochopitelně mění celkový stav nemocného. Pro neustálé noční svědění bývá nevyspalý a podrážděný. Svrab se jen tak sám od sebe nevyhojí, a proto může v některých případech trvat i celý život. Zrovna tak jako neexistují nějaké predispozice k získání svrabu, není ani možné k němu po jeho prodělání získat imunitu.

V dřívějších dobách se k jeho léčení používaly sirné masti či peruánský balzám. Jako poměrně kuriózní způsob lze uvést perorální léčbu DDT. V současné době se používá například Jacutin či Skabicid ­– po 3 po sobě následující večery se potře celé tělo emulzí a ráno pokaždé omyje vlažnou vodou bez mýdla.

Autor: Mgr. Jiří Široký