Léčivé rostliny

Čekanka obecná


Kategorie: Léčivé rostliny 
11.leden 2002
Když došla káva nebo byla moc drahá, pila se cikorka - rozemletý sušený čekankový kořen, často míchaný s dalšími kávovinami. Na rozdíl od kávy působí čekankový kořen blahodárně na naše zažívání. Proto se popíjení cikorky opět těší oblibě, zejména u zastánců zdravého životního stylu.

Čekanka obecná (Cichorium intybus L.)
Díky svému všestrannému použití v potravinářství i ve farmaceutickém průmyslu se ještě ve 30. letech 20. století pěstovala čekanka jako jedna z nejdůležitějších plodin. Patří do čeledi rostlin hvězdnicovitých (Asteraceae) a v době květu ji pozná každý z nás - kvete blankytně modrými úbory.

Popis:
Čekanka obecná je vytrvalá rostlina. Dorůstá do výšky 40 až 120 cm. Lodyha je tuhá, po utržení roní mléko. Listy v přízemní růžici a na lodyze se od sebe liší tvarem. Mění se od kracovitých až po kopinaté. Čekanka kvete modře, výjimečně bíle nebo růžově.

Rozšíření:
S čekankou obecnou se běžně setkáváme na sušších stanovištích, jakými jsou např. meze, podél cest, nebo náspy. Areál rozšíření tohoto druhu sahá z Evropy přes severní Afriku a západní Asii až po řeku Irtyš na východě.

Historie používání:
Čekanka byla známá už od starověku. V Egyptě platila za výtečnou salátovou zeleninu a v lékařství se její květy a plody používaly jako všelék. Ve starověkých kulturách Východu patřila čekanka mezi magické rostliny, které při správném použití nosily krásu a oblibu. Ve středověkých pramenech se setkáváme s čekankou např. u Hildegardy, která ji nazývá Sonnenwirbel, protože její květy jsou citlivé na slunce. Rozvíjejí se jen na krátkou část dne. Ze stejného důvodu se čekance říkalo i nevěsta slunce. U nás se čekanka lidově nazývala koření sv. Petra. Pokud ji sbíráme na svatého Petra, má nejlepší účinky. Používala se jako lék při onemocněních ledvin a jater. Šťáva z kořene vyháněla z těla škrkavky. Pro děti se kořen zavařoval v cukru. Při bolestech žaludku se přikládaly obklady ze spařených listů a květů. Odvar z květů léčil bolavé oči. Čekanka byla považována za "krev čisticí" prostředek, unavené a bolavé nohy se potíraly tinkturou z její natě. Dětem se dříve ordinoval sirup z kořene, aby lépe jedly. Čekanka byla považována za důležitou magickou rostlinu nejen u starověkých národů, ale i v naší nedávné minulosti. Své jméno dostala rostlina podle pověsti, ve které se říká, že panna, která se nemohla dočkat návratu svého milého a čekala na něj věrně u cesty za vsí marně sedm let, se proměnila v blankytně modrý čekankový květ. Jiná pověst praví, že do čekankového květu, je-li bílý, je zakletý dobrý člověk a do modrého špatný. Věřilo se, že bílé květy nosí pocestným štěstí a úspěch, proto si ho lidé připínali na hůl. Pocestným mohla čekanka dobře posloužit i proto, že bílý květ dokáže vytáhnout z těla trn, třísku nebo jehlu. Pokud dívky chtěly přivábit milého, pomáhala jim v tom čekanka nohama vykopaná na Velký pátek. Dívky se ale kořene nesměly dotknout, musely ho vyzvednout bílým šátkem. V sousedním Německu se zázračný čekankový kořen dobýval mlčky kovovým penízem na svátek sv. Jakuba (25. července). Potom kořen chránil své majitele před sečnou a bodnou ránou nebo je učinil neviditelným. Kdo u sebe nosil kořen vykopaný na svatého Petra a Pavla, nemohl být spoután řetězy. Ale pozor! Čekankový kořen si svoji čarovnou moc uchovával jen sedm let, potom se proměnil v ptáčka.

Sběr:
Čekankový kořen (Cichorii radix) se sbírá na podzim. Potom se řeže na 15 cm dlouhé kusy a při teplotě 40 - 50 °C se suší. V létě můžeme sbírat čekankovou nať (Cichorii herba) nebo květ (Cichorii flos).

Obsahové látky:
Kořen obsahuje až 49 % inulinu, zásobní látky rostlin z čeledi hvězdnicovitých. Dále obsahuje třísloviny, cholin, arginin, sliz a minerální látky. Hlavní obsahové látky jsou přítomny ve šťávě. Obsahuje hořké látky terpenového charakteru - laktucin, laktukopikrin, dále triterpenové deriváty, gumu, kyselinu stearovou a octovou; listy obsahují cichoriin, inulin aj.

Vlastnosti:
Amarum, tonikum, metabolikum, stomachikum, choleretikum, diuretikum. Účinek na organismus: hořké látky působí pozitivně na trávicí procesy, zvyšují chuť k jídlu a zlepšují motilitu hladkého svalstva trávicí trubice. Droga je vhodná pro pacienty s vředovou chorobou žaludku. Čekanka působí močopudně, celkově povzbuzuje metabolické procesy a má mírně laxativní účinky. Vně se používá na obklady.

Použití:
Na šálek odvaru potřebujeme 2-5 g kořene, pijeme ho 2-3krát denně. Zápar připravíme z 15-25 g práškované kořenové drogy (na dvě sklenice vody). Dnes se droga používá většinou ve směsích s dalšími druhy léčivých rostlin.

Toxicita a vedlejší účinky:
Při dodržení terapeutických dávek nebyly zjištěny vedlejší účinky ani toxické působení.

Další význam:
Čekanka je vynikající salátovou zeleninou, tradiční především ve Francii a Belgii. Původně se používaly čekankové listy buď syrové, nebo dušené jako špenát. V 18. století se začali lidé více zabývat rychlením zeleniny. Ve sklepeních se začaly bělit čekankové puky, které se staly vítaným doplňkem při úpravě pokrmů v zimním období. Čekankové puky mají jemně nahořklou chuť. Používají se do salátů, výborné jsou zadělávané na smetaně apod. V předjaří a na jaře jsou mladé čekankové listy zdravým zpestřením polévek a salátů. S nimi se dostávají do organismu potřebné vitaminy a minerály. Čekanka je významná medonosná rostlina.

Zajímavosti:
Cikorkou jsme začali, cikorkou i skončíme. Evropskými průkopníky ve zpracování čekankového kořene jako náhražky kávy byli Holanďané, kteří ji zpracovávali už od roku 1690. V jídelníčku našich babiček a prababiček stály obilné kávy včetně cikorky vždy na předním místě. Cikorka se pila denně, a protože se vždy přislazovala cukrem a ředila mlékem, představovala s krajícem chleba vydatnou snídani. Cikorka se vařila čerstvá vždy po ránu, co se nevypilo k snídani, zůstalo v teplé troubě k dispozici až do večera. Kolik bylo potřeba čekanky, aby uspokojila spotřebu cikorky na českém venkově? Na jak velkých plochách se pěstovala? Těmito otázkami se nesmíme nechat zmást. Čekanka sice tvořila podstatnou surovinu pro výrobu cikorky a obilných káv, ale nebyla zdaleka jedinou. S čekankou se zpracovávala cukrová řepa, sušené plané hrušky, špalda, ječmen, žito, fíky, žaludy a samozřejmě slad. Každý z nás určitě aspoň jednou ochutnal meltu, připravovanou z ječmene a žita. K méně známým kávovinám patřil i svého času populární jednoletý kozinec (Astragalus boeticus L.). Jeho semena se pražila zejména počátkem 19. století, kdy byl omezen dovoz kávy ze zámoří. Jeho pěstování se rozšířilo ze Středomoří až k nám a dále ještě severněji, do Švédska. Proto se kozincové "kávě" říkalo švédská. První česká továrna na zpracování čekankového kořene na cikorku byla založena na počátku 19. století v Mochtíně u Klatov. Po 1. světové válce se výroba kávových náhražek značně rozšířila. V našich zemích se zpracovávala v pěti desítkách továren. Původní vůně a chuť přírodního čekankového kořene se během zpracování, kterým rozumíme především pražení a mletí, výrazně mění. Do domácností se dostávala cikorka lisovaná do tablet.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná