Dnešní strava
Onkolog o výživě
Zdravá výživa
je pojem, se kterým se setkáváme velmi
často, bývá rozebírán z nejrůznějších hledisek v mnoha zdravotních příručkách,
na osvětových přednáškách, na televizní obrazovce i v dalších sdělovacích
prostředcích. Připomeňme si dnes tedy to, co bychom měli preventivně dodržovat .
V posledních letech jsme dosáhli smutných předních míst ve výskytu karcinomu
konečníku a střev a ani jejich léčebné výsledky nemůžeme považovat za
uspokojivé. Jednou z hlavních příčin vzniku těchto malignit je nesprávně volená
strava.
Skladba přijímané potravy
Potrava je nezbytným
předpokladem pro růst a udržování tělesné hmotnosti a je základním zdrojem
energie pro veškeré činnosti našich orgánů i organismu jako celku. K základním
složkám potravy řadíme: Bílkoviny - tvoří základ tělesné hmoty, jsou součástí
látek nezbytných pro většinu energeticky náročných dějů. Tuky a podobně cukry
jsou hlavním zdrojem energie, a to jak okamžitě potřebné, tak rezervní.
Vlákninou (neškrobové polysacharidy) nazýváme obecně nestravitelné, ve vodě
nerozpustné části rostlinné potravy. Jejich přítomnost v přijímané stravě
zabezpečuje dostatečně rychlý průchod zbytkových látek střevem. Nedostatek
vláknin v potravě se dává do souvislosti s výskytem nádorů v tlustém střevu a
konečníku. Velmi důležitou složkou je voda - její dostatečný příjem je nezbytný,
a to i navzdory chybění pocitu žízně (denní příjem tekutin by neměl být menší
než 2,5 l ). K dalším složkám přijímané potravy patří minerální látky, vitaminy
a stopové prvky. Přijímaná potrava by měla být proto pestrá, smíšená s dostatkem
vitaminů a stopových prvků.
Úprava potravy a její skladování
Nevhodná úprava potravy
může výrazným způsobem znehodnotit její důležité součásti. Dále mohou vznikat i
látky, které mohou být zdraví škodlivé a mohou se podílet na vzniku nádorových
nemocí. Smažení a pečení by se měly provádět s rozmyslem, oblíbené opékání a
grilování obvykle zdravé výživě příliš neprospívají. Potraviny v konzervách,
solené sušené maso a uzeniny by se neměly stát pravidelnou součástí našeho
jídelníčku. Jistě jsou chuťovým doplňkem, ale měly by být výjimkou. Z uvedeného
vyplývá, že naše potrava by měla být především čerstvá, spíše jen upravovaná
vařením.
Stravovací rytmus
Přísloví říká: „Ráno se pořádně
nasnídej, v poledne se rozděl o oběd s přítelem a večeři daruj nepříteli.“ My
však máme většinou jiný stravovací postup. Po ránu do sebe v rychlosti hodíme
jednu kávu a rohlík, oběd často vyřešíme hamburgerem a teprve večer řádně
povečeříme. Těsně před spaním hledáme, čím bychom ještě svůj žaludek uspokojili.
Pochopitelně spánek, který je určen pro jisté období klidu, je pak „nezdravý“.
Organismus musí dodané živiny zpracovat a naše tělesná hmotnost se neodvratně
zvětšuje. Přijímaná potrava by měla být pravidelná, především ráno a v poledne,
večer by její přísun měl být již omezen.
Vyváženost potravy a tělesná aktivita
Množství, obsah a
doba pro příjem potravy by se měly řídit okamžitou kalorickou potřebou činnosti,
která je prováděna. Jiný jídelníček pochopitelně musí mít těžce manuálně
pracující a jiný ten, kdo sedí celý den u počítače. Cvičení, sport i běžná
fyzická aktivita (chůze pěšky do práce, procházky, výlety apod.) by měly umožnit
organismu správně naložit s každodenní stravou a jejím energetickým obsahem.
Přijímaná potrava by měla odpovídat prováděné činnosti. Nesmí se zapomínat na
tělesnou aktivitu.
Množství přijímané potravy
Naučili jsme se podobně jako
ostatní Evropané nakupovat. Autem přijet až k samému vchodu do nákupního
střediska a v kratší či delší době zcela naplnit nákupní košík jídlem na celý
týden. Zásoby na 7 dní však jsme ochotni spořádat již za 3 dny. Mluvíme velmi
podrobně o zdravém složení potraviny, dlouhé minuty strávíme hledáním výrobku,
který je označen, že zcela postrádá cholesterol a má pouze stopy tuku, avšak
množství nás zajímá už méně. Historii patří jídelníček s masem pouze 1x v týdnu,
půsty jsou vázány pouze pro zastánce ortodoxního náboženství. Jídlo se stalo
jakýmsi druhem zábavy a projevem hmotného nadbytku. Přijímaná potrava by se měla
výrazně snížit ve svém množství.
Nedostatečné respektování výše zmíněných 5 zásad vede k nadváze, která je pro naši populaci bohužel již běžnou záležitostí. Obezita má mnoho zdravotně škodlivých dopadů. Patří k nim také vznik nádorových nemocí.