Dnešní strava

Onkolog o výživě


Kategorie: Dnešní strava Onkologické aktuality 
07.leden 2002
Úvahu bychom mohli uvést poněkud ordinérním vtipem: V ordinaci cévního chirurga: „Jste moc tlustá paní, takto tu operaci žil nemohu provést. Nejdřív zhubněte a pak přijďte znovu! A hlavně tolik nejezte!“ Tolik hrubosti paní nečekala, rozplakala se. „Já tolik nejím, já jsem ztloustla až po dětech“. A na to ten chirurg: „Ale ty jíst také nesmíte.“

Zdravá výživa
je pojem, se kterým se setkáváme velmi často, bývá rozebírán z nejrůznějších hledisek v mnoha zdravotních příručkách, na osvětových přednáškách, na televizní obrazovce i v dalších sdělovacích prostředcích. Připomeňme si dnes tedy to, co bychom měli preventivně dodržovat . V posledních letech jsme dosáhli smutných předních míst ve výskytu karcinomu konečníku a střev a ani jejich léčebné výsledky nemůžeme považovat za uspokojivé. Jednou z hlavních příčin vzniku těchto malignit je nesprávně volená strava.

Skladba přijímané potravy
Potrava je nezbytným předpokladem pro růst a udržování tělesné hmotnosti a je základním zdrojem energie pro veškeré činnosti našich orgánů i organismu jako celku. K základním složkám potravy řadíme: Bílkoviny - tvoří základ tělesné hmoty, jsou součástí látek nezbytných pro většinu energeticky náročných dějů. Tuky a podobně cukry jsou hlavním zdrojem energie, a to jak okamžitě potřebné, tak rezervní. Vlákninou (neškrobové polysacharidy) nazýváme obecně nestravitelné, ve vodě nerozpustné části rostlinné potravy. Jejich přítomnost v přijímané stravě zabezpečuje dostatečně rychlý průchod zbytkových látek střevem. Nedostatek vláknin v potravě se dává do souvislosti s výskytem nádorů v tlustém střevu a konečníku. Velmi důležitou složkou je voda - její dostatečný příjem je nezbytný, a to i navzdory chybění pocitu žízně (denní příjem tekutin by neměl být menší než 2,5 l ). K dalším složkám přijímané potravy patří minerální látky, vitaminy a stopové prvky. Přijímaná potrava by měla být proto pestrá, smíšená s dostatkem vitaminů a stopových prvků.

Úprava potravy a její skladování
Nevhodná úprava potravy může výrazným způsobem znehodnotit její důležité součásti. Dále mohou vznikat i látky, které mohou být zdraví škodlivé a mohou se podílet na vzniku nádorových nemocí. Smažení a pečení by se měly provádět s rozmyslem, oblíbené opékání a grilování obvykle zdravé výživě příliš neprospívají. Potraviny v konzervách, solené sušené maso a uzeniny by se neměly stát pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Jistě jsou chuťovým doplňkem, ale měly by být výjimkou. Z uvedeného vyplývá, že naše potrava by měla být především čerstvá, spíše jen upravovaná vařením.

Stravovací rytmus
Přísloví říká: „Ráno se pořádně nasnídej, v poledne se rozděl o oběd s přítelem a večeři daruj nepříteli.“ My však máme většinou jiný stravovací postup. Po ránu do sebe v rychlosti hodíme jednu kávu a rohlík, oběd často vyřešíme hamburgerem a teprve večer řádně povečeříme. Těsně před spaním hledáme, čím bychom ještě svůj žaludek uspokojili. Pochopitelně spánek, který je určen pro jisté období klidu, je pak „nezdravý“. Organismus musí dodané živiny zpracovat a naše tělesná hmotnost se neodvratně zvětšuje. Přijímaná potrava by měla být pravidelná, především ráno a v poledne, večer by její přísun měl být již omezen.

Vyváženost potravy a tělesná aktivita
Množství, obsah a doba pro příjem potravy by se měly řídit okamžitou kalorickou potřebou činnosti, která je prováděna. Jiný jídelníček pochopitelně musí mít těžce manuálně pracující a jiný ten, kdo sedí celý den u počítače. Cvičení, sport i běžná fyzická aktivita (chůze pěšky do práce, procházky, výlety apod.) by měly umožnit organismu správně naložit s každodenní stravou a jejím energetickým obsahem. Přijímaná potrava by měla odpovídat prováděné činnosti. Nesmí se zapomínat na tělesnou aktivitu.

Množství přijímané potravy
Naučili jsme se podobně jako ostatní Evropané nakupovat. Autem přijet až k samému vchodu do nákupního střediska a v kratší či delší době zcela naplnit nákupní košík jídlem na celý týden. Zásoby na 7 dní však jsme ochotni spořádat již za 3 dny. Mluvíme velmi podrobně o zdravém složení potraviny, dlouhé minuty strávíme hledáním výrobku, který je označen, že zcela postrádá cholesterol a má pouze stopy tuku, avšak množství nás zajímá už méně. Historii patří jídelníček s masem pouze 1x v týdnu, půsty jsou vázány pouze pro zastánce ortodoxního náboženství. Jídlo se stalo jakýmsi druhem zábavy a projevem hmotného nadbytku. Přijímaná potrava by se měla výrazně snížit ve svém množství.

Nedostatečné respektování výše zmíněných 5 zásad vede k nadváze, která je pro naši populaci bohužel již běžnou záležitostí. Obezita má mnoho zdravotně škodlivých dopadů. Patří k nim také vznik nádorových nemocí.

Autor: Doc. MUDr. Bohuslav Konopásek CSc.