Bylinky

Puškvorec obecný


Kategorie: Léčivé rostliny 
07.prosinec 2001
Voňavky, sladkosti, likéry, koření i lék. To vše může být puškvorec se svým pohádkovým jménem a nezaměnitelnou vůní. Puškvorec obecný patří spolu s dáblíkem bahenním (Calla palustris L.) a árónem plamatým (Arum maculatum L.) k zástupcům čeledi árónovitých, se kterými se můžeme setkat při toulkách naší přírodou. I když právě puškvorec obecný je u nás, sice už plně ""aklimatizovaným"", přesto přistěhovalcem.

Popis: Puškvorec obecný (Acorus calamus L.) je vytrvalá rostlina, která je nezaměnitelná díky svému silnému aroma. Oddenek má až 3 cm v průměru, je plazivý a větví se. Listy mohou připomínat kosatec. Nemají řapík, jsou mečovité a až 120 cm dlouhé. Okraje listů jsou často zvlněné. Květy puškvorce skládají bohaté květenství - toulec.

Rozšíření: U nás se setkáváme s puškvorcem na březích rybníků a slepých říčních ramen (v případě potřeby na dosah všem vodníkům i vodnicím). Ve střední Evropě není puškvorec původní. Pochází pravděpodobně z Číny a Indie. U nás jsou jeho populace neplodné. Rostliny sice kvetou, ale netvoří semena. Rozmnožuje se pouze vegetativně úlomky oddenku. Soudí se, že rostliny v současnosti rozšířené ve střední Evropě pocházejí z původní výsadby darované rostliny ve vídeňské botanické zahradě v roce 1574.

Historie používání:Puškvorec obecný patří mezi rostliny, které provázejí člověka už mnoho tisíciletí. Jeho pravlastí je pravděpodobně jižní Čína, nebo Indie. V tradiční čínské medicíně má "šuej-čchang-pchu", jak se oddenku puškvorce říká, dodnes široké použití. Je součástí léčivých směsí při výpadcích vědomí, na odstranění bloků z hlenů, při zánětech průdušek, úplavici, při poruchách trávení atd. Puškvorec, v sanskrtu nazývaný vacha, patří k ceněným léčivým drogám ajurvédské a tibetské medicíny. Používá se při vykuřování, kdy povzbuzuje a posilňuje ducha. Jako šňupací prášek se používá sušený oddenek při šoku a kómatu. Do Evropy se dostal díky Arabům. Jeho léčivé vlastnosti znali již ve starověkém Řecku a Římě. Do střední Evropy se dostal asi v 16. století. Matthioli zmiňuje puškvorec jako léčivou rostlinu s všestranným použitím. Puškvorec doporučuje jako močopudný prostředek, proti křečím a pro nápravu nervů "jakžkoli zemdlených", také na bolest zubů , proti dušnosti, na dobré zažití apod. V literatuře se setkáváme také s údaji o používání puškvorce v medicíně severoamerických domorodců. Je sporné, jakou rostlinu tito původní obyvatelé ve skutečnosti používali. Puškvorec obecný s sebou na americký kontinent přivezli totiž až evropští osadníci.

Sběr: Od listopadu do března sbíráme oddenky (Rhizoma calami aromatici) puškvorce obecného. Sušíme je při teplotě do 35°C odděleně od jiných drog, které bychom mohli v přítopmnosti puškvorce znehodnotit jeho silnou vůní.

Obsahové látky: Hlavní obsahovou látkou je silice s beta-asaronem, dále puškvorec obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, cholin a fytocindy.

Vlastnosti: Amarum, stomachikum, spazmolytikum, karminativum, tonikum, sedativum.

Účinek na organismus: Puškvorcový oddenek povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, užívá se při chronické dyspepsii, gastritidě, při zvýšené kyselosti žaludku a při žaludečních vředech. Podporuje metabolismus, má pozitivní vliv na krvetvorbu a činnost žláz. Proto ho můžeme zařadit mezi drogy, které celkově posilují organismus. Puškvorec je součástí koupelí posilující nervovou soustavu. Vně se používá na špatně se hojící rány. Vtírání puškvorcové silice na bolavá místa působí analgeticky.

Použití: Na macerační odvar použijeme 5 g drogy a užíváme ho 2 x denně. Práškovanou drogu používáme v dávce 1 kávová lžička 3x denně, vždy před jídlem. Jako stomachikum používáme 1/2 kávové lžičky drogy na šálek záparu 2-3 x denně. Do koupele přidáváme 15 - 30 g drogy.

Toxicita a vedlejší účinky: Nedoporučuje se dlouhodobé používání drogy. Čerstvý oddenek vyvolává zvracení.

Další význam: Oddenek puškvorce se pro své blahodárné působení na zažívání nepoužívá jen v medicíně, ale i v likérnictví, kde se přidává do řady žaludečních likérů. Spolu s dalšími rostlinami (hořcem, andělikou, pelyňkem nebo zeměžlučí) tvoří též základ kořenných směsí pro hořké alkoholické nápoje. Výrazně aromatická silice se používá v potravinářství k ochucování žvýkaček, ale i kosmetických přípravků. Mezi oblíbené pochoutky v minulosti patřil kandovaný puškvorcový oddenek. Sušený puškvorec se přidával také do sladkého pečiva. Nevěříte? Obohaťte vaše recepty na vánoční cukroví o puškvorcové sušenky! Potřebujete 18 dkg másla, 25 dkg cukru, 4 vejce, 2 lžíce puškvorce, 35 dkg mouky. Nejprve utřeme máslo s cukrem a vejci a přidáme jemně nastrouhaný nebo utlučený puškvorec. Přidáme mouku a z těsta vykrajujeme sušenky, které pečeme na vymazaném plechu. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru.

Zajímavosti: Pokud se setkáte s údaji o halucinogenních účincích oddenku puškvorce obecného, jde pravděpodobně o mylný, zato hojně přejímaný údaj. Takovéto působení se nepodařilo prokázat ani při požití odvaru z vysokých dávek oddenku. Puškvorec působí spíše sedativně.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná