Děti

Je týrané dítě v České republice výjimkou?


Kategorie: Děti 
11.prosinec 2001
Podle odborných odhadů je v České republice týráno nejméně dvacet tisíc dětí. V naprosté většině případů není však tato situace vůbec odhalena a často trvá po celé dětství týraného jedince. Několik desítek dětí ročně dokonce na následky týrání umírá. Nejvíce jsou na životě ohroženy kojenci a batolata. A to nejen proto, že jsou křehčí a zranitelnější, ale hlavně jsou naprosto bezbranné.

Zdraví a často i život týraného dítěte závisí často na všímavosti okolí a včasnému oznámení skutečností, které nasvědčují týrání. Týrané děti totiž většinou nenavštěvují žádná kolektivní zařízení a tak také unikají lékařskému dohledu. Co máme dělat v případě, že máme podezření na nějakou takovou skutečnost v našem okolí? Asi nikdo nepochybuje o tom, že je naší morální povinností tuto skutečnost nějak vyřešit. V současné době však již nejen morální, ale naše případná lhostejnost v tomto případě může vést až k právnímu postihu.

S účinností od 1. 1. 1994 totiž platí oznamovací povinnost, jakož i povinnost překazit páchání trestného činu týrání svěřené osoby. To lze učinit i jeho včasným oznámením. Oznámení je nutno učinit orgánům činným v trestním řízení, policii nebo státnímu zastupitelství. Oznamovatel je povinen pravdivě sdělit skutečnosti, které týrání dítěte nasvědčují, aniž by odpovídal za to, zda se spáchání trestného činu podaří nebo nepodaří prokázat. Ten, kdo tuto povinnost nesplní, se sám dopouští trestného činu (s trestní sazbou až tři léta odnětí svobody).

Ze zvláštního čísla Zpravodaje FOD (Fondu ohrožených dětí)

Autor: zpracováno redakčně