Aktuality

Británie zveřejnila ""ligovou tabulku"" svých nemocnic


Kategorie: Aktuality 
27.září 2001
Navzdory odporu některých odborníků zveřejnil britský ministr zdravotnictví ""ligovou tabulku"" britských státních nemocnic. Ministr Alan Milburn považuje hodnocení za jeden z nástrojů, jak zlepšit státní zdravotní péči, kterou Britové velmi kritizují.

Nemocnice byly hodnoceny podle celé řady kritérií: od čekacích dob, přes čistotu, dostatek personálu, kvalitu služeb, spokojenost pacientů až po čistotu v odděleních. V Británii je to poprvé, co jsou nemocnice hodnoceny z hlediska řízení, a ne jen z hlediska kvality zdravotní péče, kterou poskytují. Milburn řekl, že v síti státních nemocnic jsou příliš velké rozdíly ve výkonech. "To není o penězích, to je o managementu." Výsledkem je stupnice hvězdiček od žádné do tří známá například z turistického průmyslu. Navzdory tomu, že se nemocnice mohly na inspektory připravit, nedostalo 12 z nich ani jednu hvězdičku. Přidělení hvězdiček není samoúčelné.

Nemocnice na špici "ligové tabulky" mohou počítat s větším státním příspěvkem a jejich vedení s větší volností v rozhodování. Vláda vyčlenila pro nejlepší nemocnice částku 115 miliónů liber s tím, že po rozdělení budou ředitelé moci s dílem své nemocnice naložit podle svého uvážení. Pro vládu je přitom přijatelné, pokud ředitel třeba celou částku své nemocnice rozdělí na odměnách. Nemocnice na konci tabulky sice napřed také dostanou více peněz, aby mohly problémy překonat, ale spolu s penězi dostanou také pevnou, jen několikaměsíční lhůtu k napravení nedostatků. Na rozdíl od špičkových nemocnic budou muset zdůvodnit každý výdaj z tohoto mimořádného fondu. Pokud vedení nemocnice nedokáže ve lhůtě provoz zlepšit, bude vyměněno. I nemocnice uprostřed stupnice dostanou příspěvek. Budou však omezeny v nakládání s ním.

Autor: Zdroj ČTK