Problémy s alkoholem

Nejzdravější alkoholický nápoj: bitva neskončila


Kategorie: Problémy s alkoholem 
15.srpen 2001
Zdá se, že problém zdravotní prospěšnosti alkoholu nebude tak lehké definitivně vyřešit. Z empirické oblasti se přestěhoval na pracoviště vědců a v renomovaných odborných časopisech jsou publikovány studie, v nichž je tento problém řešen stále sofistikovaněji.

Který alkoholický nápoj je nejzdravější? Na tuto otázku jsme dostali už řadu vědecky podložených odpovědí. Problém je v tom, že tyto odpovědi si odporují. Nejspíš proto, že jsou různě definována i posuzovaná kritéria. A není to nakonec tak, že jeden typ lidí (s určitými zdravotními charakteristikami) dává přednost jednomu druhu alkoholu a jiný typ jinému? Právě tuhle otázku si položili autoři nově zveřejněné studie.

V časopise Archives of Internal Medicine (2001,161:1844-1848) byla publikována studie dánských autorů. Snažili se v ní odpovědět na otázku, zda právě charakteristiky pijáků vína a pijáků piva nepřispívají k vysvětlení jejich zdravotního stavu. Do studie bylo zařazeno téměř 700 lidí ve věku 29-34 žen. Analýza ukázala, že pijáci vína mají významně vyšší IQ než pijáci piva (vyhranění pivaři v průměru 95,2, zatímco vyhranění "vinaři" průměrně 113,2). Pijáci vína jsou také společensky lépe přizpůsobení. Zvláště výrazné je to u žen, které pijí víno: jsou méně neurotické a více extravertované než muži-pivaři. Zajímavé je i zjištění, že pijáci piva mají (oproti pijákům vína) větší sklon k alkoholismu, zneužívání drog a závislosti na tabáku. Autoři shrnují závěry studie takto: pití vína je spojeno s optimálními sociálními, intelektuálními a osobnosti charakteristikami, zatímco o pivařích se to tvrdit nedá. Je tedy na počátku celého řetězce typ osobnosti, nebo typ alkoholu? Zdá se, že odpověď nebude tak jednoduchá, jak se původně zdálo.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.