Sexuální zdraví

Impotence, či nedostatek zájmu?


Kategorie: Sexuální zdraví 
02.leden 2003
S příchodem Viagry (sildenafilu) se objevila mohutná vlna diskusí na téma mužské sexuální funkce. Polemiky trvají dosud, a to nejen mezi lidem obecným, ale i mezi odborníky.

Co tato vlna odborného i laického zájmu přinesla? Jistě leccos v oblasti výzkumu mechanismů, které zajišťují mužskou erekci, přestože i tady stále není vše jasné. Nastaly ale i různé zmatky: pomáhá tento typ léků mužům, kteří mají problém s nízkou hladinou libida, či třeba s nedostatečným zájmem o konkrétní partnerku? Dalo by se předpokládat, že v takových případech se léčba bude zaměřovat na něco jiného než na samotný pohlavní orgán. Avšak autoři nedávno zveřejněné vědecké studie o mužích s nižší sexuální "chutí" problém uchopili zajímavým způsobem.

Autoři studie publikované v časopise International Journal of Impotence Research (2001,13:93-98) se zabývali skupinou starších mužů, kteří měli poruchu sexuální funkce při celkově sníženém zájmu o sex. Po dobu 1 měsíce jim aplikovali na penis krém obsahující mužský hormon testosteron, další měsíc pak byly do krému navíc přimíchány tzv.vazoaktivní látky, tedy látky zvyšující lokální prokrvení. Po této léčbě se schopnost erekce u většiny pacientů zvýšila. U 85 procent z nich se při aplikaci kombinovaného krému zvýšil i sexuální zájem. Autoři považují tento typ lokální terapie za doporučeníhodný pro tzv.poruchy sexuální funkce spojené se stárnutím. Otázka, zda se stárnutím přicházející úbytek sexuálního "hladu" není spíše vysvobozením než poruchou, zní v dnešním kontextu asi trochu rouhavě…

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.