Poradna - děti

Vadí heparin a warfarin při kojení?


Kategorie: Poradna - děti 
16.únor 2001
Manželka porodila v 31. týdnu těhotenství dvojčata 1700 g/43 cm císařským řezem. Obě byla do 17. 1. 2001 umístěna na jednotce intenzívni péče (JIRP), nyní jsou na oddělení péče o novorozence. 17. 1. byla manželka hospitalizována na interně s trombózou. Do 22. 1. dostávala infuzí heparin, nyní jí začali dávat warfarin v tabletách. Po celou dobu odstříkává mateřské mléko, které vozím novorozencům. Chci se zeptat, zda heparin a hlavně pak warfarin nemůže přenosem do mléka způsobit našim dětem nějaké problémy.

__________________________________________________________

Podle nám dostupných informací nejsou známy žádné škodlivé následky podávání heparinu v těhotenství. Heparin lze aplikovat i kojícím ženám, neproniká do mateřského mléka.

Warfarin se nesmí podávat v průběhu těhotenství. Přechází totiž přes placentu, vyvolává náchylnost pacientek k potratu a je teratogenní (může u vyvíjejícího se plodu působit vznik vývojových poruch). Warfarin však není vylučován do mléka a může se v průběhu kojení užívat. Užívání heparinu a warfarinu kojící matkou by tedy nemělo mít za následek zdravotní problémy u kojených dětí.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.