Poradna - strava

Existuje dieta na kvasinkové infekce?


Kategorie: Poradna - strava 
27.leden 2001
Ráda bych se zeptala na nějakou zdravotní dietu, která je vhodná, aby se předcházelo vzniku kvasinkových infekcí. Spousta mých kamarádek jimi trpí a hlavně – stále se jim vrací po vyléčení zpět. Můžete mi tedy napsat, čeho se vyvarovat v jídle a pití, a co naopak je dobré pro vytvoření správné mikroflóry.

__________________________________________________________

Odpověď na Vaši otázku není jednoduchá, předpokládám, že máte na mysli kvasinkové infekce gynekologické, a ne jiné. Zásadní je vyvážená strava s dostatkem zakysaných mléčných výrobků, bílkovin, zeleniny a ovoce, která vede k celkovému zlepšení obranyschopnosti organismu. Vše zhoršuje jakékoliv onemocnění, a zejména pak konzumace antibiotik.

Pro prvotní nastavení správné mikroflóry ve střevě je vhodná konzumace preparátu Lactobacillus, který je volně prodejný v lékárně. Tím dosáhnete zdravého osídlení střev, které brání přemnožení kvasinek (často právě ze střeva dochází k druhotné infekci gynekologické).

Důležitý je i způsob omývání a utírání této oblasti – vždy zepředu dozadu. Je třeba také s Vaším lékařem konzultovat používání prostředku intimní hygieny. Záleží na jejich typu. Nutná je i léčba gynekologická (nevím, zda nejsou v současné době i jiné prostředky, ale velmi úspěšné byly vaginální pěny, které obnovovaly správné chemické prostředí).

Autor: Tamara Starnovská