Poradna - léky

Mohu být závislá na nosních kapkách?


Kategorie: Poradna - léky 
19.únor 2001
Obracím se na Vás s dotazem, zda je možné se stát závislým na nosních kapkách. Již od dětství jsem trpívala často rýmou, která poté přerostla v rýmu chronickou a celoroční. Poté se situace již tak zhoršila, že jsem musela začít užívat nosní kapky a zhruba rok již nejsem schopna bez nich být. Asi tak po dvou hodinách od posledního použití mám úplně ucpaný nos, není možné se vůbec vysmrkat, vše zůstává někde nahoře v nose a, jako kdyby tam byla záklopka, nejde nic ven. Pak mě začne bolet hlava, hučet v uších a objevují se i mžitky před očima. Bolest hlavy se stale stupňuje. Nakonec musím použít nosní kapky, které mi uleví a teprve poté je možné se vysmrkat. Již několikrát jsem se snažila to překonat, ale výše popsané stavy se po delší době již nedají vydržet. Věčná rýma a věčné kapání do nosu mi znepříjemňují život. Můžete mi prosím poradit, co by se s tímto problémem dalo dělat a kdo mi může pomoci? Již třikrát jsem byla na vyšetření a rentgenu dutin, ale dle ošetřující lékařky je všechno v pořádku.

Nosní kapky, používané ke zlepšení průchodnosti nosních průduchů, obsahují některé z tzv. lokálních sympatomimetik (např.v léku Sanorin je účinnou látkou sympatomimetikum naphazolin). Sympatomimetika působí přechodné oplasknutí nosní sliznice, a tím zlepšení průchodnosti nosních průduchů a snížení sekrece z nosu. Tento typ léků se však má užívat jen krátkodobě (maximálně 4 až 7 dní), protože při dlouhodobějším užívání dochází k tzv. reaktivní rekongesci – otoku nosní sliznice, který průchodnost nosu ještě zhorší. Navíc skutečně hrozí možnost návyku (tzv. sanorinismus) s intenzivním zduřováním sliznice za stále kratší dobu po aplikaci, mohou se objevovat nežádoucí účinky – bolesti hlavy, nevolnost, hrozí poškození nosní sliznice.

Pokud je rýma dlouhodobějšího charakteru, musí lékař (otorinolaryngolog, alergolog) vyšetřit příčiny (může jít o alergii, infekci, tzv. vasomotorickou rýmu...), který podle diagnózy stanoví příslušnou léčbu. Normální výsledky RTG vedlejších nosních dutin ukazují jen, že dutiny nejsou postiženy, ale to neznamená, že nosní sliznice není nemocná. Dlouhodobé užívání zmíněných nosních kapek vede jen k přechodnému ovlivnění příznaků, neovlivňuje samotnou příčinu, a navíc má zmíněné nežádoucí účinky.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.