Zuby

Kolik fluoridů zůstává v zubní sklovině?


Kategorie: Zuby 
25.červenec 2001
Ve srovnání se zubními pastami obsahujícími jiné účinné látky (běžný je fluorid sodný nebo fluorofosforečnan sodný) lze při použití zubních past obsahujících aminofluoridy docílit zvlášť vysokého příjmu fluoridů do skloviny.

Toto zjištění je výsledkem studie, kterou vedl Prof. Dr. H. Jürgen Gülzow z Univerzitní stomatologické kliniky v Hamburku. Srovnatelná hodnota pH u zubní pasty s aminofluoridy byla 5,5, což mělo rovněž příznivý dopad na ukládání fluoridů do skloviny. Právě zásoby fluoridů ve sklovině jsou důležité pro prevenci zubního kazu.

Mají dokonce schopnost zubní kaz v raném stadiu vyléčit. Za tímto účelem je však nutné, aby na povrchu zubů zůstávalo dostatečné množství fluoridů. Jenom vytvoření zásob fluoridů ve formě povrchové vrstvy fluoridu vápenatého totiž může potlačit demineralizaci zubní skloviny, a zajistit tak prevenci kazu.

Prof. Dr. Hans-Jürgen Gülzow, vedoucí oddělení stomatologie a stomatologické prevence na Univerzitní klinice v Hamburku, provedl se svým týmem studii, jejímž cílem bylo zjistit, kolik fluoridů se skutečně uloží na povrchu zubní skloviny po aplikaci různých zubních past. Ve studii byly plátky skloviny, získané z vytržených zubů, čištěny v laboratorních podmínkách po dobu 10 týdnů sedmi různými pastami vždy ráno a večer.

Výsledky studie ukázaly, že velmi vysokých koncentrací fluoridů na povrchu skloviny se dosahuje při použití zubních past obsahujících aminofluoridy. Tyto sloučeniny zajistily přibližně čtyřnásobné zvýšení koncentrace fluoridů zjišťovaného v zubní sklovině ve srovnání se zubními pastami obsahujícími fluorid sodný nebo fluorofosforečnan sodný. Na druhé straně bylo také potvrzeno, že při použití kontrolní zubní pasty bez obsahu fluoridů došlo ve sklovině ke snížení jejich koncentrace.

Kromě typu fluoridové sloučeniny v zubní pastě je také důležité její celkové složení. Gülzow se svými spolupracovníky zjistil, že pH 5,5 u zubní pasty s aminofluoridy má příznivý účinek na příjem fluoridů sklovinou.

Dle Gülzow, HJ, et al. Fluoride intake of the dental enamel from toothpastes with different fluoride compounds, German dental magazine 48, 1109-1114 (1993)

Autor: zpracováno redakčně