Aktuality

Kočka a alergie


Kategorie: Aktuality Alergie 
24.červenec 2001
Přestože je vznik alergií obecně spojován se stykem s domácími alergeny, mezi jejichž zdroji je srst domácích zvířat (zvláště koček) na předním místě, existují pozorování, která naznačují, že kontakt s alergenem kočky může naopak riziko vzniku astmatu snižovat. V čem spočívá tento rozpor, který je důležitý pro zdraví dětí téměř v každé rodině?

Protože alergie má podle současného názoru genetický základ a postihuje u nás asi třetinu lidí, je riziku narození alergického dítěte (zvlášť pokud je alespoň jeden z rodičů alergik) vystavena většina z nás. Ve studii, její výsledky byly publikovány v časopise Lancet (2001,357:752-756) zkoumali lékaři souvislost mezi imunitní odpovědí na alergen kočičí srsti a roztoče a výskytem astmatu (tedy závažné alergické choroby) u dětí. Do studie bylo zařazeno 226 dětí. Autoři došli k mimořádně zajímavým zjištěním.

U dětí byly stanoveny protilátky proti roztočům a kočičí srsti a známky alergie (přecitlivělosti) na tyto alergeny. Výsledky ukázaly, že styk s roztoči vedl ke vzniku přecitlivělosti, zatímco intenzivní styk s alergenem kočičí srsti byl spojen sice s vysokou produkcí protilátek, ale ne s rozvojem alergické přecitlivělosti. Z výsledků studie vyplývá, že styk s kočičí srstí může u dětí vyvolat protilátkovou odpověď aniž by způsobil u dítěte vznik alergie. Tuto reakci lze považovat za formu tolerance, obdobné jevu, který vzniká následkem důsledku tzv. alergenové imunoterapie (protialergické vakcinace). Výsledky studie mohou také být vysvětlením dosud neobjasněného jevu, že u některých dětí může přítomnost zvířat v domácnosti snižovat riziko vzniku průduškového astmatu. Jak je tomu ale se působením zvířecí srsti na děti, které už projevy alergie mají? Tomuto problému se budeme věnovat někdy příště.

Lancet (2001,357:752-756)

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.